Elkészült az Arnót települést védő körgát

2015.05.16 19:19

Élénken él az emberek emlékezetében a 2010-es árvíz, amely Felsőzsolcán és Arnóton okozott óriási károkat. Arnót négy utcájában közel 100 lakóingatlant és 6 önkormányzati épületet öntött el a víz. E veszély megismétlődése immár nem fenyeget, hiszen pénteken átadták a települést védő körtöltést.

Az itt megvalósuló árvízvédelmi rendszer három részből áll. Egyrészt egy 3,3 kilométer hosszú körtöltésből, amely a 2013-ban megépült transzformátor teleptől a Felsőzsolca – Edelény közötti összekötő útig tart. Körbeveszi Arnót községet, és megvédi az esetleges árvíztől. A gáton 2 zsilip épült, amelyen a belvizet lehet leereszteni a Kis-Sajóba. A rendszer másik eleme egy 4,5 kilométer hosszú, 120-160 méter széles vízelvezető árok, melybe árvíz esetén szivattyú emeli át a vizet a védett területről. A rendszer harmadik része a Felsőzsolca mellett átépített 3-as főút valamint bekötőút, ezek két új hídja szélesebb támaszközökkel épült meg, ez is a víz elvezetését szolgálja.

    – Másfél éve folyik itt a munka, ennek keretében utat építettek, ami gátként is funkcionál, megépült egy vízelvezető árok, valamint a települést védő körgát. Ez már meg tudja védeni Arnót települést az esetleges árvíztől – mondta Csöbör Katalin országgyűlési képviselő.

Üveges István, Arnót polgármestere abban bízik, hogy a gát az elkövetkező évtizedekben, vagy akár évszázadokban is védi majd a települést.

    – Az itt élők számára legfontosabb a biztonság és a félelem nélküli élet. Ez most az árvíz vonatkozásában teljes mértékben megvalósult, hiszen az utóbbi évek legfontosabb beruházása került ma átadásra – mondta Üveges István. – Külön öröm számunkra, hogy ez a körgát Arnótnak egyetlen forintjába sem került.

Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt kommunikációs vezetője beszélt a rendszer harmadik eleméről, az 5,8 kilométer hosszú elkerülő útról, amely gátként is funkcionál.

    – A fejlesztés 2013 szeptemberében indult, és két fő célja volt – mondta Loppert Dániel. – Egyrészt az árvízvédelem, másrészt pedig a Miskolcon átmenő gépjárműforgalom elvezetése egy új elkerülő útszakaszon Sajószentpéter, Kazincbarcika és Edelény irányába. Ez az út is elkészült, a jövő héten kedden megkezdődik a műszaki átadás-átvétel. Előreláthatóan júniusban már át is lehet adni a forgalomnak ezt az útszakaszt.

A miskolci elkerülő megépítésével a térség komplex árvízvédelme megoldottá válik, Miskolc belvárosa pedig mentesül majd a 26-os főút forgalmának egy jelentős részétől. A nettó 13,9 milliárd forint értékű beruházás 85 százalékban európai uniós, 15 százalékban pedig magyar állami forrásból valósult meg.

minap.hu