Ellehetetlenült az idősek helyzete Magyarországon? Minden kérdésünkre válaszolt a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke

2022.08.10 18:33

Sosem drágult meg ennyire a nyugdíjasok élete, mint most ezt már a KSH legfrissebb jelentése is elismeri. Mit a legnehezebb kifizetniük az nyugdíjasoknak?

Némethné Jankovics Györgyi, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke
 
- A rezsi, az élelmiszer és a gyógyszer lefedi az idősek összes kiadását. Vagyis másra már szinte nem is jut a pénzükből. Kaptak ugyan egy 8,9 százalékos nyugdíjemelést, de az infláció ennél magasabb. Ráadásul az élelmiszerek még többet drágultak. A rezsicsökkentés átalakítása utáni gáz és villanyszámlák pedig csak a jövő hónapban érkeznek először.
 
Ez ugyanúgy érinti az aktív dolgozókat is?
 
- Igen, de a béremelkedés kétszámjegyű volt, ez pedig feszültséget okoz a nyugdíjasok és a munkavállalók között. Márpedig a társadalomban érvényesülnie kellene annak az elvnek, hogy együtt sírunk, együtt nevetünk.
 
Nyugdíjemelést szeretnének?
 
- Novemberben lesz újabb korrekció, de addig az idősek szenvedik a nyugdíjkiegészítés hiányát. Azt gondolom, a nyugdíjasok folyamatosan hiteleznek a kormánynak. Ezt elkerülhetnénk, ha lenne a rendszerben valami automatizmus, hogy ne kelljen várni a politikai döntésekre.
 
Nélkülöznek, netán éheznek is a legkevesebb pénzből gazdálkodó nyugdíjasok?
 
- Csak a szomszédoktól halljuk, hogy kevesebbet látják a cekkerével boltba menni a nénit, bácsit. Az érintettek nem kérnek segítséget, szégyellik, hogy ilyen helyzetben vannak, és nem tudják, hogy lehet ebből kikerülni.
 
Ön tudja?
 
Kellene egy olyan alapnyugdíj, ami mindenkinek jár és amiből meg lehet élni. Felette pedig nyilván többet kapna, aki több járulékot fizetett be élete során.
 
blikk.hu