Ellenőrzik a miskolci strandokat

2016.07.12 16:55

A fogyasztóvédelmi hatóság a turisztikailag frekventált helyeken mintegy 100 ellenőrzést végez a nyáron. Eddig az esetek 30 százalékánál tapasztaltak kisebb jogsértéseket. A fürdővizeket pedig nemcsak az ÁNTSZ, de az üzemeltető is rendszeresen ellenőrzi.

antsz_ellenorzes_strand_160708_ja.jpg

fotó: Juhász Ákos

Jegyvásárlás után rögtön a büfésorra vezet az ellenőrök útja. Persze a kiszolgálók ekkor még nem tudják, hogy a hatóság embereivel állnak szemben. A mérőeszközzel azt ellenőrzik, hogy a kitöltött pálinka tényleg négy cent-e. De az ellenőrök azt is nézik, hogy a büfések adnak-e blokkot, vagy, hogy az árak megfelelően vannak-e feltüntetve. 15 ezertől 500 ezer forintig terjedő bírság is járhat a szabálytalanságokért.

Strandokat, büfésorokat és turisztikailag frekventált helyeket ellenőriz a fogyasztóvédelem nyáron. A Miniszterelnökség mintegy 100 ellenőrzést rendelt el a megyére. Eddig az esetek 30 százalékában tapasztaltak valamilyen jogsértést.

fogyasztovedelmi_ellenorzes_160708_ja_1.jpg

– A vállalkozások egy része kisebb jogsértésekben nem felelt meg a jogszabályi követelményeknek – mondja Horváthné Szendrei Szilvia. A megyei kormányhivatal Fogyasztóvédelmi osztályának vezetője hozzáteszi, több esetben előfordult, hogy egy ár nem megfelelően volt feltüntetve, az árváltozást nem követte a vállalkozó, illetve a vásárlók könyvét nem kezelte megfelelő, jogszabályi irányból helyesen.

Néhány méterrel arrébb ugyanazon a strandon egy másik ellenőr dolgozik. Ő azonban már a strandvíz minőségét vizsgálja. „Diaszulfát van benne, annyi a lényeg, hogy a medencevízben lévő klórt megköti”, ismerteti a szakember. Ezt követően három napig tenyésztik a mintát. A kémiai és mikrobiológiai vizsgálatokból kiderült, hogy ezen a strandon megfelelő a víz minősége.

fogyasztovedelmi_ellenorzes_160708_ja_9.jpg

A vízminőség legtöbbször magukon a fürdőzőkön múlik a megyei tisztifőorvos szerint. Asztalos Ágnes, rámutat, használjuk a zuhanyzókat, lábmosókat, és tiszta testtel kell belemenni a fürdővizekbe. És nemcsak előtte, hanem amikor kijöttünk, utána is zuhanyozni kell.

De az ÁNTSZ mellett a strand üzemeltetőjének is kötelessége, hogy a fürdővíz minőségét rendszeresen vizsgálja.

minap.hu