Átvizsgálják a nyugdíjakat - Sokakat érhet meglepetés

2015.01.07 20:06

Első körben az 1955 és 1959 között születetteket, közel 400 ezer embert vettek elő a nyugdíjbiztosítási igazgatóságok. Sok embert érhet meglepetés!

Még a múlt év nyarán, 2014. augusztus 25-én kezdték meg a fővárosi és megyei kormányhivatalok nyugdíjbiztosítási igazgatóságai az adategyeztetési eljárást az 1955-1959 között született biztosítottakkal, volt biztosítottakkal (közel 400 ezer érintettel).

Az eljárás célja a nyugdíjbiztosítás közhiteles hatósági nyilvántartásában található adatok egyeztetése, és az úgynevezett nyugdíjvárományok igazolása az ügyfelek részére. Azaz, hogy a korábbi évek alatt milyen mértékű nyugdíjjogosultságra tettek szert. Az eljárás tehát a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban szereplő adatok leegyeztetését, az esetleges téves adatok javítását, a hiányzó adatok beszerzését (amelyek a jövőben a nyugdíj-megállapítás alapját fogják képezni) célozza meg.

Az 1955-1959 között mintegy 400 ezer ember született. Közülük 70 ezerrel már el is indult az adatok egyeztetés – tudta meg a Válasz.hu. A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény értelmében viszont egy ötéves korosztály kiértesítésére két év áll rendelkezésre, ennek a korcsoportra a vizsgálatára pedig 2016. december 31-ig kerül sor. Ezt követően, 2017. január 1-jétől kezdődik meg a következő ötéves korcsoport, az 1960-1964 között születettek kiértesítése, leellenőrzése, erre szintén két év áll majd a rendelkezésre. Majd a további ötéves korcsoportok fognak következni, kétévenkénti rendszerességgel.

Az újabb és újabb korcsoportok mellett – amíg nyugdíjba nem vonulnak – időnként a régebbiek, a már leellenőrzött korcsoportok is fognak értesítést kapni az előző adategyeztetés (a korábbi szolgálati idő-számítás) óta eltelt idő alatt megszerzett jogosultságukról. Így egy idő után a jövőben már minden aktív korú állampolgár rendszeresen fog tájékoztatást kapni a megszerzett nyugdíjjogosultságáról.

Az adategyeztetési eljárás az érintett személy részére kiküldött tájékoztató levéllel, majd egy végzéssel indul. Ennek mellékleteként elküldött kimutatás az egyes biztosítottakra nézve 2013. december 31-ig bezárólag tartalmazza a nyugdíjbiztosítás hatósági nyilvántartásában található szolgálati időre, a nők kedvezményes nyugdíjához elismerhető jogosultsági időre, az egyéb kedvezményes időkre, a foglalkoztatókra, az 1988. január 1-jétől kezdődően megszerzett keresetekre, az azokból levont járulékokra, illetőleg a járulékfizetés nélkül szolgálati időként elismerhető időszakokra vonatkozó adatokat.

A biztosítottaknak a végzés kézhezvételétől számítva 90 nap áll rendelkezésükre, hogy a kimutatással kapcsolatos észrevételeiket megtegyék, vagy egyetértésüket kifejezzék. A múlt év nyarán elindított adategyeztetés tapasztalatait folyamatosan elemzik a nyugdíjbiztosítási hatóságok. Annyit azonban máris elárulhat, hogy a most érintett 1955-59-es korosztály tagjai viszonylag aktívak. Tájékoztatás kérése, illetve a hiányzó időkre vonatkozó dokumentumok benyújtása érdekében telefonon és személyesen is megkeresik az igazgatóságokat, így az új jogintézménnyel összefüggő visszajelzések pozitívak.

valasz.hu