Ellenzéki pártok: az idei nemcsak országgyűlési, de klímaválasztás is lesz (+videó)

2022.01.19 14:25

A 2022-es nemcsak országgyűlési, de klímaválasztás is lesz – állították LMP-s, párbeszédes és független politikusok közös online sajtótájékoztatójukon.

 
Szél Bernadett független képviselő azt mondta, ha a jelenlegi kabinet marad hatalmon, akkor az ország védtelen marad a klímaválsággal szemben. A kiemelt beruházásokról beszélve, hangsúlyozta, az elmúlt időszakban több mint háromezer olyan beruházás zajlott, amelyek során a felgyorsított folyamatok miatt a zöld szempontok már nem tudtak érvényesülni.
 
Magyarország gen nagy mértékben függ az orosz gáztól, miközben elmaradt a házak szigetelése – mutatott rá a politikus, aki vállalta, hogy  kormányváltás esetén évente 150 ezer lakást szigetelnek le.
 
A megújuló energiákra való átállást sürgető képviselő azt mondta, hogy a következő kormány adós az atomenergia használatáról szóló társadalmi, politikai és szakmai vitával. Szavai szerint az ellenzék ugyanis leginkább egy korrupciós projektnek látja a Paks2 beruházást.
 
A képviselő bejelentette, vállalják, hogy 2030-ra Magyarország 35 százalékban megújuló energiaforrásokra áll át.
 
Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke arról beszélt, hogy azt elmúlt 12 évben a Fidesz-kormány és Orbán Viktor miniszterelnök óriási károkat okozott a természet- és környezetvédelem területén. A környezetvédelem hatósági rendszerét azért rombolták le, hogy ezekben a hivatalokban „bólogató Jánosok" dolgozzanak és „gátlástalanul lehessen Magyarországon a zöldfelületet pusztítani" – fogalmazott.
 
Az elmúlt években az látszott, hogy a kormányfő Brüsszelben megvétózta az EU szigorúbb klímacéljait, itthon pedig „félrevezette a magyar társadalmat" – állította az éghajlatváltozás megfékezését sürgető politikus. A hatpárti közös programból kiemelte, hogy 2030-ra harminc százalékra akarják csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást.
 
Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt és az ellenzéki pártok készek arra, hogy létrehozzák az önálló, független, környezetvédelmi, klímaügyi tárcát és az ahhoz kapcsolódó hatósági rendszert – zárta szavait.
 
Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa elmondta, a légszennyezés és a forgalmi dugók mérséklésének érdekében céljuk a kényszerű helyváltoztatási igények csökkentése. Olyan városokat, városrészeket kell kialakítani, ahol negyedóra alatt gyalog vagy kerékpárral minden városi funkció elérhető – magyarázta meg az elképzelést.
 
A közösségi és a nem motorizált közlekedésnek az autós közlekedés valódi alternatívájává kell válnia, ezért a közösségi közlekedési bérleteket a cafeteria-rendszer részévé teszik – ígérte. Hozzátette, kiemelten támogatják a tömegközlekedésben az elektromos, a hidrogén és egyéb alternatív hajtású járművek elterjedését.
 
Tordai Bence hangsúlyozta, ahol a forgalmi igények indokolják és nem jár környezetpusztítással, ott folytatják a vasútvonalak villamosítását.
 
A munkaerőhiány csökkentésének érdekében elengedhetetlen a közlekedési dolgozók bérrendezése és megfelelő munkakörülményeinek biztosítása – szögezte le a politikus
 
A gyalogos, kerékpáros közlekedést, illetve a mikromobilitási és az autómegosztási szolgáltatásokat olyan mértékben kell fejleszteni, hogy a városokban a rövid utak során ezek legyenek az emberek elsődleges választásai – jelentette ki. A képviselő, aki támogatást ígért a kerékpárral és közösségi közlekedéssel munkába járóknak, szükségesnek nevezte a kerékpáros infrastruktúra fejlesztését is.
 
A gépjárműveket és üzemanyagokat terhelő adók helyett hosszú távon, fokozatosan át kell állni a használatarányos útdíjakra, a legszennyezőbb járműveket pedig állami támogatással kell kivonni a forgalomból – érvelt.
 

A 7. percre vigye a csúszkát, ott kezdődik a hasunos anyag!mti.hu