Elment az emberek kedve a pártoktól

2015.12.19 18:04

A Fidesz növekedése megtorpanni látszik, az MSZP továbbra is a 10-12 százalékos sávon belül mozog, és a Jobbik lassú eróziója kétségtelenné vált azzal, hogy a párt múlt hónapi mélypontján maradt - derül ki a Publicus Intézet kutatásából.

A közvélemény kutató cég a Vasárnapi Hírek megbízására ezer embert faggatott a pártpreferenciáiról. Az elemzésből kiderül, hogy lejtőre került a kormánypártok népszerűsége, az emberek 59 százaléka elégedetlen a kormány teljesítményével.

A Fidesz támogatóinak aránya a múlt hónapi méréshez képest változatlan, továbbra is 25 százalék. A párt az elmúlt négy hónapban folyamatosan, havi egy-egy százalékpontot növekedett a nyári mélypontról és a korábban elvesztett szavazóinak kb. 35-40 százalékát szerezte vissza - ez a növekedés torpant most meg.

 

A Fidesz szavazók lelkesedése is némileg csökkent, "most vasárnap" 69 százalékuk menne el szavazni.

Az MSZP szavazóinak aránya az elmúlt hónapban egy százalékpontot csökkenve 10 százalék. A pártot az elmúlt három hónapban 11 százalékon mértük, és ez a változás is hibahatáron belüli. Az MSZP a választások óta folyamatosan a 10-12 százalékos sávban mozog, és szavazói továbbra is a legaktívabbak, 78 százalékuk elmenne szavazni.

A Jobbik támogatóinak aránya változtatlan maradt, 12 százalék. A párt szavazóinak aránya a múlt hónapban csökkent a választások utáni mélypontjára, ezzel kb. 300.000 szavazót vesztve a választások utáni csúcspontjáról. Továbbra is a Jobbik szavazói a legkevésbé lelkesek, mindössze 60 százalékuk menne el szavazni.

A többi párt megítélése érdemben nem változott. Az LMP továbbra is 3 százalékon áll, érdemi változás a választások óta ebben nem volt. A DK tábora egy százalékpontot növekedve, 4 százalék. Az Együtt, a PM és a MLP ebben a hónapban sem elérte el az egy százalékos küszöböt. Az év végére az elmúlt hónapok trendjei tehát megszilárdultak, a bizonytalanok csökkenése is megállt, arányuk változatlanul 44 százalék.

nol.hu