Elnököt a köztársaságnak! - Ezrek tüntettek Majtényi mellett

2017.03.15 18:31

Meglehetősen sokan - vagy ahogyan egy demonstráló lapunknak becsülte, "nagyon sokan, több ezren" - gyűltek össze kora délután az Operaháznál, hogy részt vegyenek a „Dr. Majtényi Lászlót köztársasági elnöknek" Facebook-csoport, Séta az új köztársaságért néven meghirdetett megmozdulásán. Ami biztos: a menet indulása előtt az Opera előtti területet teljesen megtöltötte a tömeg.

fotó: Sergey Markosov

A szervezők azzal invitálták a tüntetőket az "ünnepi" sétára: „Budapest népe pár hete ellentmondott a hatalomnak. A hatalom vita helyett hazaárulózni kezdett. Mondjunk nemet az ország megosztására, mondjunk nemet a kormány arroganciájára és az ország kifosztására! Mutassuk meg, hogy kiállunk jogainkért és az országért! Ünnepeljük meg a szabadságért küzdő '48-as forradalmárokat és kívánjuk ma is a sajtó szabadságát!"

Majtényi László állt a központban, az őt kísérők között több politikus, mások mellett Molnár Gyula MSZP-elnök, Gyurcsány Ferenc volt kormányfő, Demszky Gábor volt főpolgármester, Karácsony Gergely zuglói polgármester - nem sokkal fél négy előtt indultak el a Kossuth térre. A menethez többen zászlókkal csatlakoztak, a magyar és az uniós lobogó mellett ott volt a DK, a Párbeszéd, a Szolidaritás és a liberálisok zászlaja is (az MSZP nem akart zászlókkal fölvonulni a civilek tüntetésén, csak politikusai vesznek részt a sétán - a szerk.). Néhányan transzparensekkel érkeztek a tüntetésre. Egy férfi például azt írta táblájára: "Végezzünk a nemzeti együtt bűnözés rendszerével".

A békés, csöndes menet erős rendőri biztosítás mellett a Nagymező utcán és az Alkotmány utcán indult a Kossuth tér felé, hogy ott az Alkotmány utca torkolatában negyed öt körül meghallgassák Majtényi beszédét.

Boda András
nepszava.hu