Élő lelki és egyházi élet - búcsúi szentmise a Szent Anna templomban

2015.07.26 17:01

A hétvégén tartották meg a miskolci Szent Anna templom búcsúját. Vasárnap 10 órakor kezdődött a templomkertben a búcsúi szentmise, amelyet Kuminetz Géza professzor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára mutatott be.

Ebben az egyházközségben élő a lelki és az egyházi élet - mondta Csiba Gábor, az egyházközség képviselő-testületének elnöke. A templom épületének a megújulását is ennek a példájának nevezet Csiba Gábor a Szent Anna templom kertjében, a búcsúi szentmise előtt.  

A korábbi, tavaszra befejeződött felújítás mintegy 95 millió forintba került, ennek kétharmadát pályázati forrásokból és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával biztosították, a fennmaradó részt adományokból fedezték. Az elmúlt években a homlokzat, a torony és a templom tetőszerkezete újult meg. A külső rekonstrukció után a belső munkákkal folytatták az épület korszerűsítését.

A búcsúi szentmisét Kuminetz Géza professzor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára celebrálta. A három nemzedék - a nagyszülő, szülő és a gyermekek – összetartozásáról is beszélt, amely szerinte nem fizikai, hanem tudati kérdés. Mint mondta, a nagyszülőkben ott van az a bölcsesség, hogy lássák, hogy hova megyünk, merre tartunk. „A nagykorú ember a lelkéből él, a szíve gazdaságából él” – idézte Prohászka Ottokár szavait az atya.  A nagyszülők, az idősek nemzedéke ebből él, ebből ad az övéinek – hangsúlyozta Kuminetz Géza. Az élet mérlege az, hogy szeretetre születtünk. A kisgyermekeknek is az első tapasztalata az, hogy szeretve vagyok – mondta a szentmisén.

minap.hu

 

—————

Vissza