Előbb megalakul, aztán meg ünnepel a megyei közgyűlés

2019.10.24 16:28

Úgy tudjuk, pénteken lesz a B-A-Z. Megyei Közgyűlés alakuló ülése.

korábbi felvétel
 
Napokkal ezelőtt jogerőssé vált a megyei önkormányzati választás eredménye, így megalakulhat a 29 tagú Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés.
 
Azt már bizonyosan tudni lehet, hogy október 25-én dél­előtt 10 órára ünnepi megyei közgyűlést hívtak össze a megyeháza dísztermébe. Az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából összehívott tanácskozáson adnak át két fontos megyei díjat is, amelyeket még az előző közgyűlés tagjai ítéltek oda. Tehát ez alkalommal vehetik át a köz számára most még ismeretlen személyek a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Pro Comitatu Díját, illetve a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Alkotói Díját.
 
Két frakció várható
 
Az ünnepi közgyűlés megtartásához azonban szükséges, hogy a választási eredmény alapján megalakuljon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés. Az öt esztendővel ezelőtt történtek alapján arra következtethetünk, hogy az alakuló ülés az ünnepi közgyűlés előtt lesz, ugyanazon a helyszínen.
 
Az október 13-i választási eredmény alapján a Fidesz–KDNP listájáról mandátumhoz jutó 18, illetve a Jobbik–MSZP–Momentum–Mindenki Magyarországa listájáról mandátumot szerzett 8 képviselő alkothat egy-egy önálló képviselőcsoportot. A Demokratikus Koalíció listájáról 3 személy jutott mandátumhoz, de ők a közgyűlés szervezeti és működési szabályzata szerint nem alkothatnak frakciót, mert számuk nem éri el az 5-öt. Ők vagy független képviselőkként dolgozhatnak a testületben, vagy csatlakozhatnak valamelyik frakcióhoz.
 
A szervezeti és működési szabályzat szerint a közgyűlés alakuló ülésén a képviselők átveszik megbízólevelüket és leteszik a képviselői esküt. Az alakuló ülésen választják meg titkos szavazással a közgyűlés tisztségviselőit – például az elnököt és az alelnököt vagy alelnököket. A Fidesz–KDNP már korábban jelezte, hogy listavezetőjüket, Bánné dr. Gál Boglárkát jelölik majd elnöknek.
 
Szaniszló Bálint 
boon.hu