Élőben: alakuló ülést tart az új miskolci közgyűlés

2019.11.08 17:01

Péntek délután tartja alakuló ülését az új miskolci közgyűlés. Esküt tesznek a megválasztott önkormányzati képviselők és a polgármester, megválasztják az alpolgármestereket, az állandó bizottsági tagokat és tanácsnokokat, valamint szavaznak a polgármesteri illetményről és költségtérítésről is.

 


Mint ismert, a város lélekszámának csökkenése miatt eggyel kevesebb választókörzet van Miskolcon, és így eggyel kevesebb önkormányzati képviselő kezdheti meg a munkáját a közgyűlésben: szám szerint 27-en tagjai a grémiumnak.
 
Az október 13-ai választáson a tizenkilenc egyéni választókerület közül tizenötben a Velünk a Város Egyesület és az őket támogató pártok, illetve civil szervezetek jelöltjei győztek, négyben pedig a Fidesz-KDNP jelöltjei szerezték meg a képviselőséget. Nyolcan a kompenzációs listán megszerezhető mandátummal kerültek be a képviselőtestületbe.
 
A pénteki alakuló ülésen Rakaczi Tamás, a Helyi Választási Bizottság elnöke ad tájékoztatást a választás eredményéről. Majd Veres Pál polgármester, az önkormányzati képviselők és az alpolgármesterek esküt tesznek, aztán megállapítják az illetményeik és költségtérítésük összegét. Dönt a közgyűlés a Szervezeti és Működési Szabályzat módosításáról is. Valamint megválasztják a közgyűlés állandó bizottsági tagjait és tanácsnokait is. 
 
minap.hu