Előre jelezheti a szívinfarktust egy magyar kutatócsoport új rizikóbecslő eljárása

2019.06.30 18:04

A veszélyeztetettség mértékének megállapításához a képalkotó rendszerek és a laborvizsgálatok eredményeit kombinálják majd.

Képtalálat a következőre: „szivinfarktus https”
 
Előre jelezheti a szívinfarktust egy magyar kutatócsoport új rizikóbecslő orvosi eljárása - mondta a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának kutatóorvosa az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában. Maurovich-Horvat Pál elmondása szerint a személyre szabott előrejelzést modern képalkotó technikák és véralapú biomarkerek együttes alkalmazásával kívánják elérni.
 
Az orvos szerint a betegek nagy többsége esetében a szívinfarktus vagy a hirtelen szívhalál jelenti az első tünetét annak, hogy valami nincs rendben a koszorúerekkel. Ezek a betegek, mielőtt elszenvedik első infarktusukat, nagyon gyakran panaszmentesek és nem fordulnak orvoshoz. A kutatás során kialakított eljárással képalkotó rendszerek és laborvizsgálat eredményeinek kombinálásával kapnak egy százalékos eredményt. Ezzel a jelenleginél pontosabban előrejelezhető, milyen valószínűséggel kap infarktust a páciens - tette hozzá.
 
hvg.hu