Előválasztás: nyilvántartásba vették már Jakab Pétert és Dobrev Klárát

2021.07.29 08:07

Hétfőtől szerdáig két miniszterelnök-jelölti és 69 egyéni képviselőjelölti regisztrációs kérelem érkezett, emellett két jelölőszervezet is bejelentkezett már – közölte az Országos Előválasztási Bizottság a Népszavával.

 
Mint ismert, két év után, idén, az országgyűlési választás előtt, ismét előválasztáson dönt az ellenzék a jelöltjeiről, azonban az urnanyitásig még másfél hónap hátra van. Ugyan a 106 egyéni körzet többségében komoly harc várható, azonban 10 választókerületben úgy néz ki, már előzetesen meglehet a befutó.
 
A DK-t, az MSZP-t, a Momentumot, a Jobbikot, az LMP-t és a Párbeszédet tömörítő Országos Előválasztási Bizottság hétfőn kezdte nyilvántartásba venni az ellenzéki indulókat. Ha minden irat rendben van, akkor a jelöltet nyilvántartásba veszik, más esetben hiánypótlást kérnek a regisztrálótól.
 
    
 
Az első nap a jobbikos Jakab Péter és a DK-s Dobrev Klára jelentkezését vették nyilvántartásba, valamint eddig 50 egyéni jelölt regisztrációját fogadták el. A testület azt is közölte a Népszavával, hogy egyelőre elutasító határozat nem született, de több kérelem esetében hiánypótlást rendeltek el.
 
Azok, akik sikerrel regisztrálnak, augusztus 23-tól szeptember 6-ig gyűjthetik az ajánlásokat. Egyéni jelölt az lehet, aki az adott választókerületében 400 aláírást összegyűjt. A miniszterelnök-jelölteknek országosan 20000 szignót kell leadniuk.
 
Az egyéni képviselőjelöltekre szeptember 18.-a és 26.-a között lehet szavazni az előválasztáson.
 
atv.hu