Előzetesbe került a csengeri örökösnő

2018.09.07 18:01

Harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte a nyomozati bíró a csengeri milliárdos örökösnőként közismertté vált Sz. Gábornét. A kényszerintézkedésről pénteken, még a 72 órás őrizet határidejének lejárta előtt döntöttek a Mátészalkai Járásbíróságon.

Sz. Gábornét a nyomozók hozták haza Svájcból, ahol nemzetközi körözés alapján fogták el
Forrás: Police.hu
 
 
Attól tartanak, hogy elszökik
 
Az asszony ügyvédje, Helmeczy László a Zoom.hu-nak azt mondta: az indoklás szerint tartani lehet Sz. Gáborné esetében a szökés illetve elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélyétől, erre hivatkozva adott helyt a bíró az ügyészség előzetes letartóztatásról szóló indítványának.
 
Sz. Gáborné egy korábbi képen – elfogása óta mintegy 40 kilót fogyott
 
Forrás: Csenger város honlapja
 
Helmeczy és Sz. Gáborné is fellebbezést nyújt be az előzetest elrendelő elsőfokú végzés ellen. Ám ennek nincsen halasztó hatálya, vagyis Sz. Gábornét a Mátészalkai Járásbíróságról rögtön az előzetes letartóztatásra kijelölt helyre szállították őrizet mellett.
 
Mint ahogy azt írtuk, kedd este hozták haza a csengeri örökösnőt. A nőt a svájci hatóságok nemzetközi körözés alapján április 27-én fogták el Svájcban, és négy hónappal később, Zürichben adták át a magyar hatóságoknak. Sz. Gáborné Magyarországra érkezése után rosszul lett, kórházba került – ott is hallgatták ki.
 
Helmeczy László ügyvéd
MTI Fotó: Krizsán Csaba
 
Az asszonyt szerdán, mintegy négy órán át hallgatták ki gyanúsítottként. Sz. Gáborné részletes vallomásában továbbra is azt állította, hogy külföldön létezik a mesés, 1300 milliárd forintos örökség, ami őt illeti. Úgyhogy nem csapott be senkit, így Kósa Lajost sem, noha a fideszes politikus ezt állítja.
 
Kósának vallomást kell tennie
 
Az asszony vallomása szerint ha kölcsön is kért kisebb-nagyobb összegeket, az a hagyatéki eljárás során felmerült költségeit hivatott fedezni, és mindent vissza akart fizetni, ha hozzájut az örökségéhez. Ügyvédje korábban közölte: Sz. Gáborné állítását tanúvallomásokkal kívánják alátámasztani. Így mások mellett
 
tanúként idéztetnék be Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselőt, akire tanúként nem vonatkozik a mentelmi jog, az igazmondási kötelezettség viszont igen.
 
A Zoom.hu elérte Kósa Lajost, a politikus mindössze politikai botránykeltést és hazugságokat emlegetett, konkrét kérdésekre nem válaszolt. Amire igen, azt sem tudta jól. Például azt, hogy – az ő meglátásával ellentétben – igenis kezdeményezheti a tanúmeghallgatását Sz. Gáborné védője. 
 
Lengyel Tibor
zoom.hu