Elrajtolt a vitorlásmezőny a Hámori-tavon

2016.06.11 12:45

Első alkalommal, de hagyományteremtő céllal rendeznek vitorlásversenyt a hétvégén a Hámori-tavon. A szervezők néhány év múlva már nemzetközi megmérettetéssé bővítenék az eseményt!

vitorlas_verseny_hamorito_160611_vcs.jpg

fotó: Végh Csaba

Bödör Gergely, a Deboti VSE szakmai vezetője a verseny megkezdése előtt, szombat délelőtt sajtótájékoztatón ismertette, a Hámori-tó Zöld szalagjáért futnak ma a versenyzők, lézer és optimist hajóosztályban. Hasonlóan a Kékszalaghoz, a versenyzők egy meghatározott távot tesznek meg, az elsőként beérkező nyeri meg a díjat.

– A verseny különlegességét az adja, hogy egy csodás környezetben rendezzük meg, ahol a nézőkhöz nagyon közel, szinte karnyújtásnyira vannak a hajók. Ilyen testközeli élményre egy vitorlásversenyen máshol nincs lehetőség – fogalmazott.

Még a ’30-as években vitorláztak egyébként ezen a tavon, egyetlen egy versenyt is lebonyolítottak itt, ennek azonban nem volt folytatása. Nem úgy a mostaninak! A tervek szerint hagyományt tudnak teremteni.

vitorlas_verseny_hamorito_160611_vcs3.jpg

– Ez a megmérettetés azért is fontos, mert meg tudjuk nézni a tó vitorlás „kapacitását”, teherbíró képességét, a tapasztalatok tükrében szeretnénk megszervezni a következő versenyt. Reméljük, az idei, főleg regionális verseny jövőre országossá növi ki magát. Pár év elteltével pedig akár nemzetközi versenyzőket is szeretnénk majd itt rendezni! – beszélt a tervekről Bödör Gergely.

Litkey Farkas Európa legrangosabb tókerülő versenyének, a balatoni Kékszalag tizenegyszeres győztese is részt vett a sajtótájékoztatón. A vitorlázó négyszer nyerte meg a Balaton kerülő szóló versenyt, a Soling hajóosztály világbajnoka, sokszoros magyar bajnok, olimpikon. Elmondta, örömmel látják a Magyar Vitorlás Szövetség elnökségében, hogy egyre több helyen egyre értékesebb munka folyik. Miskolc környékén hosszú évek, évtizedek óta ez a helyzet.

– Ez a környezet egyszerűen fantasztikus! Reális a célkitűzés, hogy itt nemzetközi versenyt rendezzenek, meg lehet csinálni – szögezte le a vitorlázó.

 

minap.hu