Elsőfokú pollenriasztás

2015.08.21 13:06

Az elmúlt héten a parlagfű pollenkoncentrációja az ország jelentős részén elérte a magas szintet. Emiatt az Országos Közegészségügyi Központ elsőfokú riasztást adott ki szinte az egész Dunántúlra és az Alföldre – jelentette be az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön.

Az elsőfokú riasztási szintnél a parlagfűre érzékenyek tünetei állandósulnak, illetve erősödnek. Így előfordulhat tüsszögés, orrfolyás, enyhe fejfájás, könnyező szemek, torokviszketés, a szem fáradékonysága, általános fáradtságérzet – áll a szervezet közleményében.

Az MTI tudósítása szerint az Aerobiológiai Monitorozási Hálózat a győri, a kaposvári, a kecskeméti, a debreceni és a békéscsabai állomásokon mérte a legtöbb parlagfűpollent a levegőben, ami 50-99 pollenszem volt légköbméterenként. Közepes mennyiségű parlagfűpollent a Bakonyban és az Északi-középhegységben, valamint az Alföld déli, határmenti területein észleltek. A parlagfűpollen-riasztási rendszer térképe a szezonban hetente frissül és a www.facebook.com/tisztiorvos oldalon keresztül is elérhető. Az allergiások számára ajánlják továbbá a pollennapló vezetését, ahol feljegyezhetik tüneteiket. Az aerobiológiai hálózat a tünetekhez kapcsolja a beteg tartózkodási helyéhez legközelebb eső pollenmonitor-állomás adatait, így követhető a pollenterhelés és tünetek összefüggése. A magyar nyelvű honlap címe: www.pollendiary.com/Phd/hu/start – jelezte az ÁNTSZ.

napigazdasag.hu