Elszállt a forint - megszólalt az MNB

2015.01.15 18:21

Mindenki nyugodjon meg - üzeni az MNB.

A svájci jegybank ma délelőtt bejelentése nyomán a frank árfolyama rövid időn belül jelentősen erősödött a forinttal és más devizákkal szemben. A magyar kormány, az MNB és a hazai pénzügyi rendszer időben felkészült az árfolyammal kapcsolatos kockázatok kezelésére azzal, hogy már 2014 novemberében előre rögzítette a deviza alapú fogyasztói jelzáloghitelek átváltási árfolyamát .- adta hírül a magyar jegybank.

Ennek elősegítésére az MNB csaknem 9 milliárd eurót biztosított a nemzetközi tartalékából az elszámoláshoz és a forintosításhoz. Mindez lehetővé tette, hogy a forintosítási törvénynek megfelelően a bankok 2015. február 1-jén a svájci frank alapú jelzáloghiteleket 256,5 forintos árfolyamon átválthassák. A devizahitelesek már 2015. január 1. óta is a fenti, rögzített átváltási árfolyamon fizetik a törlesztőrészleteiket, így a svájci frank erősödése őket nem érinti.

A mai bejelentést követő első heves árfolyammozgások csillapodása után a mai napi hivatalos svájci frank árfolyam 319,27 forint volt. Ez azt jelenti, hogy ha nem történt volna meg a forintosítás, akkor ezen árfolyam fennmaradása esetén a svájci frank hitelesek törlesztőrészlete 25 százalékkal emelkedne, ami egy átlagos svájci frank hiteles esetében 15 ezer forintos havi törlesztőrészlet-emelkedést okozna. A teljes háztartási szegmensre nézve a svájci frank erősödése közel 700 milliárd forintos adósságnövekedést jelentett volna.

Az árfolyamvolatilitás egyértelműen nemzetközi tendenciákhoz köthető, a magyar gazdaságra és a pénzügyi rendszer stabilitására visszafogott hatással van, 2014 végéig minden bank gondoskodott a svájci frank euró fejében történő beszerzéséről - fogalmazott az MNB.

hvg.hu