Elutasítja az egyház a hamvak szétszórását

2016.12.09 13:17

A test feltámadásának központi igazságára hivatkozik a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

Az egyház azt javasolja a hívőknek, hogy az elhunytakat hagyományos módon temessék el, amely kifejezi a testi feltámadás hitét – továbbította a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) kérését Mohos Gábor, a szervezet titkára. A püspöki tanács téli rendes ülésén a római hittani kongregáció A Krisztussal való feltámadásért kezdetű, az elhunytak temetésére vonatkozó dokumentumának kapcsán fejtette ki álláspontját. A püspökök rámutattak: az irat a keresztény hit központi igazságára, Jézus Krisztus testben történt feltámadására alapozva fejti ki azt a tanítást, amely minden ember testben történő feltámadását vallja.

Urna választék egy budapesti temetkezési váallkozásnál

Urna választék egy temetkezési váallkozásnál

fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet

Az instrukció különösen felhívja a katolikus hívőket arra, hogy az elhunyt hozzátartozóik földi maradványait szent helyen helyezzék örök nyugalomra. Mohos Gábor ennek kapcsán megemlítette: a hívek találhatnak olyan szent helyeket, ahol ellenszolgáltatás nélkül helyezhetik el az elhunytak hamvait. Szent helyek a temetők, úgy vélte, a kegyeletnek e helyeken kell megnyilvánulnia, ott lehet imádkozni az elhunytakért.

A hamvasztást azért sem javasolja az egyház, mert generációkkal később az örökösök esetleg már nem fognak törődni megfelelően az elhunyt földi maradványaival. Az egyház nem támogatja a hamvak szétszórását sem, mert később nem lesz olyan hely, ahol az elhunytra lehetne emlékezni.

Bár Mohos Gábor leszögezte: az egyház nem tiltja a hamvasztás gazdasági, társadalmi vagy higiéniai okok miatti választását, a kérés mindenképpen húsba vágó lehet a híveknek. Anyagi okok miatt ugyanis egyre többen választják a legolcsóbb temetkezési formát, és napjainkban tízből hárman hazaviszik szeretteik hamvait – derült ki egy nemrég készült felmérésből, amelyet temetkezési vállalkozók körében végeztek. Korábban ritka volt, hogy az elhunyttól ne koporsós temetéssel búcsúzzanak ismerősei, ám a fővárosban napjainkban már csak a búcsúztatások 10-15 százaléka hagyományos. Ha az elhunyt hozzátartozói hazaviszik a hamvakat, a költség a temetkezési vállalkozók adatai alapján 58 ezer forintnál kezdődik, ám az összeget rengeteg tényező növelheti. A koporsós temetkezés ennek a sokszorosa.

Azért is elgondolkodtató az egyház kérése, mert a lapunknak nyilatkozó hívek rávilágítottak: van, ahol temetéskor, esketésnél vagy keresztelésnél évekre visszamenőleg beszedi az egyház az esetlegesen elmaradt egyházadót, ami egy temetésnél különösen megterhelő.

Utolsó koporsószeg: fellendült az urnabiznisz

Korábban megírtuk, hogy évről évre növekszik a hamvasztások száma Magyarországon. Budapesten és a nagyobb vidéki városokban tíz elhunytból nyolcat urnasírba helyeznek. Nagy divat a hamvak szétszórása és hazavitele is, bár 2013 novembere óta már ezt sem lehet akárhogy. Azt pedig már senki nem ellenőrzi, mi lesz végül a kiadott urnák sorsa: van példa illegális temetésre és arra is, hogy a hozzátartozók nem jelentkeznek a földi maradványokért.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 12. 09.

mno.hu