Elutasítják a röghöz kötést a szakorvosok

2015.03.12 16:16

"Ha ilyen feltételek mellett történik majd a béremelés, hatalmas sértettséget válthat ki az orvosokból, így pedig nemhogy csökkenni fog az elvándorlás mértéke, hanem a jelenleginél is magasabb lehet."

A szakmának nem tetszenek a tervezett szakorvosi béremelés lehetséges feltételei - mondta Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) elnöke a Magyar Hírlapnak.

Bélteczki János szerint abban mindenki egyetért, hogy az egészségügy egyik "rákfenéje" a hálapénz, ám jelenleg sajnos "ez tartja életben a rendszert", mivel a magyarországi orvosfizetések mértéke körülbelül a tizede a nyugati béreknek. Viszont egy jelentős emeléssel már elvárható lenne, hogy a paraszolvencia kérdése akár büntetőjogi kategóriába kerüljön.

"Amíg ez nem teljesül, és a tervezett béremelést - amelynek a sejthető mértéke nettó százezer forint körül lesz - több lépcsőben, bérkiegészítésként akarják beépíteni a fizetésekbe, addig nem elvárható a hálapénz visszautasítása, de az ellenőrzés sem kivitelezhető" - hangsúlyozta.

A "röghöz kötéssel" kapcsolatban kifejtette: míg a rezidensek esetében elfogadható, hogy itthoni munkavégzéshez kötik az ösztöndíjuk kifizetését, addig a tíz-húsz éve a szakmában dolgozó orvosoknál nem, hiszen ők már "bőven ledolgozták a képzési idejüket".

Ha ilyen feltételek mellett történik majd a béremelés, "hatalmas sértettséget válthat ki az orvosokból", így pedig nemhogy csökkenni fog az elvándorlás mértéke, hanem a jelenleginél is magasabb lehet - mondta a MOSZ elnöke.

mti.hu