Elutasítottak hét népszavazási kezdeményezést

2015.03.31 05:42

Hét „rendszerbontó” civil népszavazási kezdeményezés hitelesítését utasította el hétfői ülésén a Nemzeti Választási Bizottság NVB. Ez azt jelenti, hogy egyelőre csak abban a két kérdésben – a tankötelezettségről és a gazdasági kamarai hozzájárulási díj fizetéséről – lehet népszavazást tartani, amelyet a testület a legutóbbi ülésén fogadott el.

A civilek március 15-ei demonstrációján bejelentett tizenkilenc kezdeményezés közül az NVB eddig tizenhármat tárgyalt, a további hatról április 13-áig kell döntenie. A testület részben egyértelműségi problémák miatt nem hitelesítette a kezdeményezéseket, illetve az elutasítás indokai között szerepelt az is, hogy az adott kérdés nem tartozik az Országgyűlés hatáskörébe, nemzetközi szerződést vagy az alaptörvényt érinti. Utóbbiakról nem lehet népszavazást tartani.

Az NVB által hétfőn tárgyalt hét téma közt szerepelt a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos beruházás valamennyi pénzügyi információjának nyilvánosságágra hozatalával kapcsolatos kérdés. Ennél a testület arra hívta fel a figyelmet, hogy az adatok nyilvánossága nemzetközi egyezményt érintene, ezért nem lehet róla népszavazást tartani. Litresits András MSZP-delegált ugyanakkor annak a véleményének adott hangot, hogy a közpénzek felhasználása az alaptörvény szerint nyilvános kell hogy legyen.

Tárgyalták az idén január 1-je előtt ingyenes közforgalmi útszakaszok újra ingyenesen használhatóvá válásáról szóló kérdést is. Erről a témáról hosszasan vitáztak, a többség amellett érvelt, hogy a kérdés hitelesíthető, mert az Országgyűlés hatáskörébe tartozik, akkor is, ha a parlament felhatalmazást adott rendeletalkotásra, hiszen a rendeletalkotási jogot bármikor vissza is vonhatják. Többen is utaltak ugyanakkor egy hasonló kérdésben korábban hozott – ezzel az állásponttal ellentétes – kúriai határozatra, erre tekintettel nem kapott végül többséget a népszavazás hitelesítése.

Az NVB hározata ellen 15 napon belül lehet bírósági felülvizsgálati kérelmet benyújtani a Kúriához, melynek 90 napja van az elbírálására.

mno.hu