Emberek százezrei kerülhetnek méltatlan helyzetbe

2015.03.02 15:06

Emberek százezrei kerülhetnek méltatlan helyzetbe a szociális ellátórendszer átalakításával, állítja az országgyűlés Népjóléti Bizottságának szocialista alelnöke.

Korózs Lajos az ATV Startban elmondta, a pénzbeli szociális juttatások költségvetési támogatása 100-ról 25 milliárd forintra csökkent, és bár a büdzsében mintegy 30 milliárd forint megpályázható összeget is elkülönítettek a települési önkormányzatok számára, félő, hogy miután ezesetben nem normatív támogatásról van szó, az emberek ki lesznek szolgáltatva a helyi hatalmasságoknak. Az MSZP-s képviselő szerint emellett összesen mintegy egymillió embert érint a méltányossági alapú támogatások megszűnése, a helyzetet pedig tovább súlyosbítja, hogy ha az új jogszabály szerint települési támogatásként folyósított szociális ellátást az önkormányzat nem tudja legalább a korábbi összeg 80 százalékában biztosítani, akkor az érintettek társadalombiztosításra, tehát egészségügyi szolgáltatásokra sem lesznek jogosultak.

Igaz ez például azokra a korhatár alatti nyugdíj megszüntetésével felülvizsgálatra berendelt rokkantakra, akik rehabilitációs támogatásra, illetve a három év leteltével –, ha addig nem töltik be az öregségi nyugdíjkorhatárt -, rendszeres szociális támogatásra jogosultak – mondta el az MSZP-s képviselő. Korózs szerint ezekután nyugdíjat sem kaphatnak azok, akik fiatal éveikben válnak rokkanttá, és nem érik el a húsz év szolgálati időt. Az MSZP ezért alaptörvény-módosítást kezdeményez annak érdekében, hogy ismét korkedvezményes nyugdíjat kaphassanak azok, akik egészségre különösen ártalmas munkakörben dolgoznak. Nem feltétlenül a korábbi állapotot kell visszaállítani, de azt szeretnénk, ha legalább tárgyalna erről a kormány, mert emberek százezrei kerülnek méltatlan helyzetbe – fogalmazott Korózs.

atv.hu