Emelik Miskolcon a Salkaházi-támogatás összegét, és könnyebb is lesz hozzájutni (+videó)

2021.10.27 14:04

A miskolci szépkorúakat támogató Salkaházi-program újdonságairól szerdán, a városháza Polgármesteri Tárgyalójában tájékoztatták a sajtó képviselőit.

Veres Pál polgármester azzal kezdte: a választási programjukban és a városvezetés filozófiájában – a fiatalok itthontartása mellett – fontos célkitűzés megköszönni a szépkorúaknak, hogy áldozatos munkájukkal építették a várost.
 
– Szeretnénk őket a lehetőségeinkhez mérten támogatni és segíteni, legyen szó anyagi támogatásról, annak évről évre való emeléséről, illetve programok szervezéséről – hangsúlyozta.
 
Hozzátette, a Covid-járvány és a nehéz gazdasági helyzet ellenére is – az ígéretnek megfelelően – teljesítik korábbi vállalásukat.
 
– Azt szeretnénk, hogy Miskolc szépkorúi érezzék a „miskolciság” erejét, érezzék azt, hogy támaszkodhatnak a városra, hogy segítünk életük számos területén; és érezzék azt is, hogy egy közösséghez tartoznak – emelte ki a polgármester.
 
Megköszönik a szépkorúaknak az áldozatos munkát
Fotó: Horváth Csongor
 
A támogatás folyósításának részleteiről Varga Andrea alpolgármester beszélt. Ő is hangsúlyozta, hogy a választási ígéretükhöz híven idén is nő az összeg 10 százalékkal, így most már 12 ezer forint – ez azt jelenti, hogy az eredeti összeghez képest két év alatt 20 százalékot nőtt a Salkaházi-támogatás.
 
Fontos, hogy jelentősen könnyebb lesz ehhez hozzájutni: idén nem kell külön kérelmezni a juttatás folyósítását, hanem mindenki, aki négy feltételnek megfelel, automatikusan megkapja.
 
Feltétel, hogy a szépkorú a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága által igazoltan a nyugdíjminimum tízszeresét nem meghaladó havi nyugdíjban részesüljön; be kell töltenie a 60. életévet, és Miskolc közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel kell rendelkeznie. Negyedszer: a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság nyilvántartásában szereplő folyósítási és levelezési cím is miskolci legyen – magyarán életvitelszerűen is Miskolcon éljen a nyugdíjas.
 
Varga Andrea alpolgármester: idén már 12 ezer forint a támogatás összege
 
A támogatást „hivatalból” megállapítják, és az igazgatóságtól kapott adatok alapján – ami az október 1-jei állapotot tükrözi – elindítják a folyósítást. Ha valaki nem kerül be automatikusan a rendszerbe (mert október 1-jét követően felel meg a feltételeknek), akkor december 31-éig lehetőség van kérelmet benyújtani a városháza ügyfélszolgálatán. Ezt elbírálja a hivatal, és 30 napon belül folyósítják az összeget.
 
A 12 ezer forintos pénzügyi támogatást postai úton fogják megkapni a jogosultak november 1. és december 15. között.
 
Az alpolgármester azt is elmondta, évről évre kapnak olyan jelzéseket, hogy valaki felajánlaná más célra az összeget. Varga Andrea tudatta, aki nem kéri a juttatást, az a miskolci kultúra, sport, közoktatás, szociális ellátás területének ajánlhatja fel. Erről részletes információkat a Salkaházi telefonszámon (06-46/512-703) kérhetnek.
 
Halászné Rőthy Anita: magas színvonalú programokkal készülünk
 
Az anyagi juttatások mellett magas színvonalú, szakmailag elismert programokkal is kedvesnek a miskolci szépkorúak számára (amennyiben a járványügyi helyzet ezt lehetővé teszi). Halászné Rőthy Anita, a Miskolci Kulturális Központ (MKK) közművelődési szakmai vezetője beszélt a Salkaházi Plusz Programról. Négy előadást rendeznek még idén. 
 
November 22-én, este 6 órától a Művészetek Házában láthatják Szalóki Ági sanzon- és szvingestjét. Néhány nappal később, 25-én, szintén este 6-tól, de már az Ady Endre Művelődési Házban a Zenegép zenekar lép fel. Karácsony előtt, december 21-én a Művészetek Házában 6 órától a Miskolc Dixieland Band és Szulák Andrea lép fel, végül december 29-én 6 órától a Miskolci Nemzeti Színházban a Hegedűs a háztetőn című musicalt láthatják a szépkorúak.
 
Minden 60 év feletti felnőtt részt vehet ezeken a programokon, személyi vagy nyugdíjas igazolvány felmutatásával. November 2-ától lehet regisztrálni a jegyekre három helyszínen: az MKK központi jegyirodájában, az Adyban és az Ifjúsági házban minden hétköznap 11 és 5 óra között.


Kujan István
minap.hu