Emlékművet, emlékfát avattak a Palotaszállónál

2016.12.11 09:21

Emlékművet és emlékfát avattak szombaton délelőtt Lillafüreden, a Vitézi Rend Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Törzskapitányságának szervezésében, a Palotaszálló átadásának 85. évfordulója tiszteletére.

palota85_161210_ja_23.jpg

Mint ismeretes, a szálloda terveit 1925-ben készítette Lux Kálmán építész, műegyetemi professzor. 1926 szeptemberében a minisztérium és a sajtó is megismerhette a teljes dokumentációt. „A Mátyás-korabeli stílusú, U-alakú szálloda Hámor legmagasabb pontján fog felépülni, mintegy 180 méteres fronttal. A szálloda déli részéből fog kiemelkedni egy 46 méteres torony … Az emeleteken erkélyeket is elhelyeznek … A szálloda alatt a hegyoldalt függőkertekké, illetőleg teraszokká képezik ki … A teraszok lépcsőkkel és szerpentin utakkal lesznek összekötve…” -adta hírül a korabeli sajtó.

lillafured.jpg

Az építkezés a környezet jelentős átalakításával járt együtt, amiről a következőképpen számolt be a sajtó: „Felépült a Bükk legszebb pontján a Palota-szálló, a magyar építőművészet egyik legremekebb alkotása. Teraszokkal, bástyákkal, falakkal várrá képeztek ki egy egész hegyoldalt, míg egy másikat teljes egészében elhordtak a föld színéről, hogy megfelelő helyet teremtsenek a parkok, sétányok számára. Ezeknek virágokkal, növényekkel való ellátására külön kertészetet, pálmaházat állítottak fel Majláthon. A Szinva patakot újonnan vájt mederbe terelték, hogy festőibb, meredekebb vízesést nyerjenek. Alagutakat fúrtak, hogy az erdei vasutat száz méterrel odébb vigyék a Palota-szállótól. Garadnán halastavat ástak a fürdővendégek ellátására. Hullámfürdőt építenek a hámori völgyben, golfpályát létesítettek a vadregényes, hegyes-völgyes Hollóstetőn. Kiépítették a Bükk sziklás bércein a szerpentines, alagutas, viaduktos autóutat, Magyarország legszebb útját Egerig. Kisgyőrben új palabányát tártak fel, hogy az építkezéshez stílszerű fedőanyagot találjanak. Az Ortástetőn homokbányát nyitottak, hogy az építkezéshez előteremtsék a szükséges anyagot. Cseppkőbarlangokat tártak fel, hogy a vendégeknek, turistáknak bemutathassák a magyar föld mélyében rejlő természeti csodákat." A korabeli Magyarország legnagyobb beruházásán mintegy kétezer ember dolgozott.

palotauj.jpg

1928 végére az épület elnyerte végső külső kialakítását, de az eredeti tervek szerinti négy torony helyett csak kettőt építettek meg. A szálloda építkezései 1929-re teljesen befejeződtek, az átadást 1930. május 1-jére tervezték, az eseményt később júniusra halasztották. A minden látványosságot nélkülöző avatóra óriási tömegben érkeztek a vendégek, és a szálloda valamennyi szobáját elfoglalták. Horthy Miklós egy évvel később, 1931 májusában – minden protokolláris ceremóniát nélkülözve, magánemberként, feleségével – szállt meg a Palotaszállóban, és a teraszról üdvözölte a fia, Horthy István vezette nemzetközi országjáró lovastúrán résztvevők díszmenetét.

horthy.jpg

Ezekre az eseményekre emlékeztek szombaton, Lillafüreden a Horthy Miklós kormányző által alapított Vitézi Rend Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Törzskapitányságának tagjai, történeti ismertetővel, emlékfa és emlékmű avatásával, felszentelésével. Az eseményen felavatták a Törzskapitányság új zászlaját is.

minap.hu