EMMI: Jogellenes a fogorvosok ,,sztrájkja"

2019.09.03 10:42

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a közvéleményt megtévesztő és jogellenes a fogorvosok "sztrájkja".

 

A kormány elkötelezett az egészségügyi alapellátás javítása iránt – olvasható az EMMI közleményében. A minisztérium szerint a fogászati alapellátásra fordított összeg 2010 óta 22 milliárdról 33 milliárd forintra nőtt.
 
Praxisonként ez évi akár több millió forintos növekedést is jelent. Az elmúlt években emelkedett a praxisok finanszírozása, a fogorvosok rezsitámogatást, letelepedési támogatást kapnak, a Magyar falu programon keresztül is segítjük a kistelepüléseken szolgáló fogorvosok munkakörülményeit. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tovább dolgozik a részleteken és folytatja a párbeszédet.
 
A közlemény kitér arra is, hogy az EMMI hónapok óta tárgyal az érdekképviselettel, hogy közös megegyezés mentén tovább növeljék az alapellátásban dolgozó fogorvosok finanszírozását. A Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának múlt heti ülésén jelenlévő, a fogorvosok által választott megyei elnökök nagy többséggel, 19:3 arányban elfogadták a javaslatukat.
 
A minisztérium felhívja a figyelmet arra, hogy a közvéleményt megtévesztő és jogellenes a fogorvosok "sztrájkja". A 2994 államilag finanszírozott alapellátást végző fogorvosi praxisból ugyanis mindössze 288-an írták alá azt a nyílt levelet, melyben 2019. szeptember 2-től két hétig megtagadják az ellátást. Ők az érintett fogorvosok csak 9,6%-át teszik ki, és zömében nem is közalkalmazottak.
 
Az EMMI szerint a tiltakozó fogorvosok többségénél tehát a "sztrájk" jogilag nem értelmezhető, jogellenes és a közvéleményt megtévesztő. Véleményük szerint leginkább csak politikai kampánycélokat szolgál. A szerződéses jogviszonnyal foglalkoztatott - vagyis nem közalkalmazott - fogorvosok kötelesek ellátni a körzetükben lakókat, a rendelési idejükben heveny panaszokkal hozzájuk fordulókat, illetve azokat a krónikus betegeket, akiknek az egészsége károsodna az ellátás hiányában. Jelen esetben nem történt meg a munkabeszüntetéssel kapcsolatban a megbízó előzetes tájékoztatása és hozzájárulása, így jogellenesen járnak el, ahogy abban az esetben is, ha egyidejűleg tömegesen veszik ki a "szabadságukat" – olvasható az MTI-hez eljutatott közleményben.
 
mti.hu