Emmi-vizsgálat indul a lakóit leidiótázó debreceni intézmény ügyében

2015.06.08 19:32

Az Emmi ellenőrzésre utasított a fogyatékosokat gondozó Debreceni Terápiás Ház ügyében, ahol az ombudsmani jelentés szerint idiótának nevezték a bentlakókat, és megakadályozták, hogy gyereket vállaljanak.

Ellenőrzésre utasította az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Debreceni Terápiás Ház fenntartóját - közölte a tárca szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága hétfőn.

A Magyar Nemzet hétfői számában írt arról az ombudsmani vizsgálatról, amelyet a Debreceni Terápiás Házban folytattak le Székely László alapjogi biztos hivatalának munkatársai, előzetes bejelentés nélkül. Az intézményben feltárt visszásságok miatt az ombudsman ügyészségi vizsgálatot kezdeményezett. A 250, fogyatékossággal élő embert gondozó intézményben nincs elegendő mosdó, zuhanyzó, a dokumentumokban a "debilitás" és "idióta" szavakat is használják, emellett a gondozottak szexuális életét és gyermekvállalását is korlátozzák, illetve megakadályozzák - közölte a napilap.

Az Emmi közleménye szerint a minisztérium, amint tudomására jutott a Debreceni Terápiás Ház Pszichiátriai Betegeket és Értelmi Fogyatékosokat Ápoló-Gondozó Bentlakásos Szociális Otthonnal kapcsolatos ombudsmani jelentés, utasította a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot mint az intézmény fenntartóját, hogy indítson ellenőrzést az otthon ügyében.

mti.hu