Engedélyt kapott Miskolc nagyösszegű hitelfelvételre

2015.08.05 11:02

Valamennyi önkormányzat már az idén igénybe veheti a teljes hitelösszeget a kormányhatározat szerint.

Májusban és júniusban kért, összesen több milliárd forintnyi hitel felvételéhez vagy megújításához járult hozzá a kormány huszonhét önkormányzat kérésére – derült ki a Magyar Közlönyből. A legtöbb önkormányzat csapadék- vagy szennyvízelvezetésre, előírt infrastrukturális fejlesztésekre, sportlétesítményekre, szociális létesítményekre, sokan pedig bölcsőde, óvoda létesítésére, korszerűsítésére költenének a hitelből. Csenger 20 milliót szánna ipari parkja fejlesztésére.

A legkevesebbet, 2,158 millió forintot Matty község kérte kulturális és sportberuházásokra. A legnagyobb hitelfelvételhez Miskolc esetén járult hozzá a kabinet, bár a Nyíregyházának jóváhagyott 750 millió, Oroszlány félmilliárdja, Nagykálló 415,7 milliója vagy Békéscsaba 330 mil­liója sem a kis tételek közé tartozik.

Miskolc két jelentősebb összegű kölcsönt akar felvenni: 844,289 millióból többek között sportlétesítményekre, önkormányzati tulajdonú épületek korszerűsítésére, több mint felét pedig infrastrukturális beruházásokra szánja a város, míg 68,211 milliót az önkormányzati infokommunikációs rendszerek létrehozásához szükséges beruházásokra. A másik, 2,1 milliárd forintos hitelből 129,3 milliót szánnak az infokommunikációs fejlesztésekre. Az önkormányzati létesítmények korszerűsítésére további több mint félmilliárdot, utak hidak építésére 463,2 milliót, míg szennyvízzel, csapadékvíz-elvezetéssel és árvízvédelemmel kapcsolatos fejlesztésekre mintegy 280,8 millió forintot fordítana a város.

Valamennyi önkormányzat már az idén igénybe veheti a teljes hitelösszeget a kormányhatározat szerint, ám sok településnek már az idén meg kell kezdenie a törlesztést is – jellemzően a teljes hitelösszeghez képest jelképes összeggel. Milliós nagyságrendű hitelnél legtöbbször pár százezret, több tíz milliós vagy száz mil­liós összegnél pár millió forintot kell e célra fordítaniuk a helyhatóságoknak. Az érdemi hiteltörlesztés 2018-tól kezdődik.

napigazdasag.hu