Ennyi ágyat kell felszabadítani a koronavírusos betegek számára Magyarországon

2021.11.13 13:25

Most kiderült, hogy pontosan hány ágyat kell felszabadítaniuk a kórházaknak, hogy elláthassák a koronavírusos betegeket.

Fotó:Getty Images
 
Most az a feladatunk, hogy régiónként – ez Budapestre vonatkozik –, illetve megyénként az aktív ellátást nyújtó és nem mentesített kórházak, tehát a Covid-ellátás alól nem mentesített kórházak ágyszámának 20 százalékát kell szabaddá tenni a koronavírusos betegek ellátására (…) összességében egy régión belül 20 százaléknak kell szabaddá válnia Covid-betegek számára, és ennek a 20 százaléknak a 10 százalékát kell kitenni a Covid-intenzív ágyaknak”
 
– mondta Ficzere Andrea, a Kórházszövetség elnöke az Inforádiónak adott interjújában.
 
A centrumkórházak igazgatóinak küldött levél tartalmát megismerve biztos, hogy le kell majd mondani a halasztható operációkat.
 
A megyei kórházak mint irányító intézmények kapják az utasításokat és a kéréseket, és ők a régióban vagy a megyében irányítják az alattuk levő kórházakat. Ezt az instrukciót, amit most kaptunk, nem biztos, hogy ilyen kiélezetten kell értelmezni, van egy elvárás, de ezt eddig is tudtuk, hogy ha a Covid támad, akkor nekünk ismét változtatni kell a napi rutinfeladatunkon”
 
– mondta az elektív ellátás kapcsán a Kórházszövetség elnöke.
 
Ficzere kiemelte, a korábbi hullámok idején tapasztaltak alapján könnyebben döntik el, hogy kit szükséges elektív ellátásban részesíteni, és amint csökken a fertőzöttek száma, úgy ők is csökkentik a nem sürgős ellátásban részesítettek számát. Hozzátette, ha a halasztható ellátás belefér, azt meg is csinálják, céljuk pedig, hogy a daganatos betegeket mielőbb ellássák:
 
Első lépésben azokat a műtéteket fogjuk elhalasztani, ha el kell halasztani, amelyek anesztéziát igényelnek, tehát például egy szemészeti beavatkozásnál, ahol ugye nincs aneszteziológus szakorvos a műtőben, egyelőre nem kell megszorító intézkedéseket hoznunk, hiszen ezek a betegek jelenleg elláthatók. Később meglátjuk, hogy a műtők száma, az intenzív osztályok ágyszáma, illetve a normál aktív ágyak száma mit tesz lehetővé”.
 
forrás: liner.hu / nepszava.hu