Ennyi bank nem él meg Magyarországon - ideje, hogy páran lelépjenek

2015.01.24 08:55

A Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója szerint képtelenség, hogy egy ekkora piacon hatékonyan és tisztsséges nyereséggel működjön ennyi bank. Az állam segít az átrendeződésben: amit megvesz, továbbadhatja magyar befektetőknek. Az Eszközkezelő működését át kell gondolni - mondta Nagy Márton.

Az eszközkezelő működik, de nem javítja a hitelezést
A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. működésének újragondolása szükséges, érdemes megvizsgálni az árazási szabályokat, mert bár a befagyott adósságtól megszabadulnak a pénzintézetek, a felszabadult tőkét és finanszírozásta jelek szerint nem hitelezésre fordítják - mondta a Magyar Nemzetnek Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója.

Nagy Márton az újság szombati cikke szerint kifejtette: az MNB fontosnak tartja, hogy a vállalati hitelállomány legalább évi 4-5 százalékkal növekedjen, mert erre van szükség a tartósan 3 százalék feletti gazdasági növekedéshez.

Ennyi bank nem fog megélni Magyarországon
Az ügyvezető igazgató szerint még mindig túlságosan sokszereplős a magyar bankpiac. Egy ekkora országban, mint Magyarország, nem lehet hatékonyan és tisztességes nyereséggel üzemeltetni ennyi bankot, 15-20 százalékos piaci részesedés alatt csak speciális részterületen működő bankok élnek meg. Szerinte még több pénzintézet hagyhatja el az országot, és utána már valódi árverseny indulhat a szereplők között.

privatbankar.hu