Eddig 122 ezer nő választotta a nyugdíjat 40 év munka után

2016.03.26 06:34

2012, a nyugdíjszabályok változása óta 190 ezer fővel kevesebb ember kap nyugdíjat, vagy nyugdíjszerű ellátást - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal Nyugdíjak és egyéb ellátások című kiadványából. A hivatal osztályvezetője elmondta: a nők40 hatása is egyértelmű, mintegy 122 ezren éltek már ezzel a lehetőséggel.

"2015 januárjában 2 millió 727 ezer fő részesült valamilyen nyugellátásban. Ez az előző évhez képest gyakorlatilag változatlan szám, ám a nyugdíjrendszer 2012-es átalakulásához képest 190 ezer fővel kevesebben kapnak ellátást" - ismertette Retz Tamás.

Hozzátett ugyanakkor, hogy a nyugellátásokra fordított kiadások abszolút mértékben nőnek.

Közölte, hogy 2014-ben 2931 milliárd forintot fizetett a központi költségvetés nyugellátásokra. Ez a GDP 9,2 százaléka, a központi költségvetés kiadásainak pedig 17 százaléka.

"Az elmúlt évek jogszabályi változásai elsősorban az ellátotti szerkezetet befolyásolták. Az ellátottakon belül egyre magasabb lesz az öregségi nyugdíjasok aránya, mivel a különféle korai nyugdíjazási formákban részesültek - illetve a rokkantsági nyugdíjban részesültek - ahogy elérik a számukra megállapított nyugdíj-korhatárt, átkerülnek az öregségi nyugdíjasok közé" - fogalmazott a KSH osztályvezetője.

Retz Tamás elmondta, hogy 2015 januárjában már 122 ezer nő élt azzal a lehetőséggel, hogy a nők 40 éves munkaviszony után nyugdíjba mehetnek. Ez mintegy 20 százalékkal több, mint egy évvel azelőtt - tette hozzá.

Az összes járandóságból az öregségi nyugdíjra jogosultak jelentik a legnagyobb csoportot.

"Mintegy 2 millió 23 ezer fő kap öregségi nyugdíjat, ami a teljes ellátotti létszám 75 százaléka. A nyugdíjasok 90 százaléka, vagyis döntő többségük 30 és 54 között született. Egy öregségi nyugdíjas átlagosan 118 439 forintot kapott 2015 januárjában" - ismertette az osztályvezető.

Retz Tamás a területi különbségekkel kapcsolatban elmondta, hogy Budapesten sokkal, az ország nyugati megyéiben pedig kissé magasabb az öregségi nyugdíjasok aránya, mint az országos átlag. Ugyanakkor például Csongrád, Baranya, Békés és Tolna megyében a megváltozott munkaképességűek ellátottakon belüli aránya magasabb, mint az országos átlag.

"Az átlagnyugdíj tekintetében is vannak különbségek: Budapesten egy ellátottnak átlagosan 140 ezer forintot, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ennél 35 ezer forinttal kevesebbet folyósítottak" - közölte a KSH osztályvezetője.

inforadio.hu