Ennyi nyugdíjas van ma Magyarországon, és mutatjuk mennyiből élnek!

2019.12.02 15:18

A Központi Statisztikai Hivatal által kiadott anyagokat tanulmányozva érdekes adatokat találunk a hazai nyugdíjasokkal kapcsolatban is. Sokakat érdekelhet, hogy hány nyugdíjasról kell gondoskodnia az államnak? Mennyibe kerül az államkasszának a nyugdíjak kifizetése? Milyen mértékű a nyugdíjkiadások volumene a magyar gazdaság GDP értékéhez képest? Mindezeket most megválaszolták a ProfitLine.hu oldalán.

 
 
Az alábbi táblázatból szinte minden kérdésre megkapjuk a választ.
 
 
 
Hányan kapnak Magyarországon nyugdíjat vagy egyéb ellátást, járandóságot?
 
Jól látható, hogy bár 2000-től csökkenő tendenciát mutat, de mivel a teljes népesség is csökken, így arányaiban még mindig magas a lakosságon belül a nyugdíjat vagy egyéb járandóságot, járadékot kapók száma. 2018-ban átlagosan 2 millió 548 ezer ember részesült belőle, mely a lakosság több mint 26%-a. Ez azt jelenti, hogy valamivel több, mint minden negyedik embert az állam tart el. 
 
 
Mennyibe kerül az államnak a nyugíjak és egyéb járandóságok kifizetése?
 
Az ellátásokra fordított kiadás 2018-ban 3749,8 milliárd forintot emésztett fel az államkasszából, mely a hazai GDP 8,9%-a.
 
Mennyi Magyarországon a saját jogú nyugdíjas és mennyi az átlagos nyugdíj, amit kapnak a saját jogú nyugdíjasok?
 
A táblázat utolsó két oszlopában olvashatjuk ki a saját jogú nyugdíjasokra vonatkozó információkat. 
 
Ki a saját jogú nyugdíjas? Mi a áll a fogalom hátterében?
 
Saját jogú nyugdíj fogalma: az öregségi nyugdíj, a rokkantsági, illetve baleseti rokkantsági nyugdíj és a foglalkoztatáspolitikai nyugdíj és a rehabilitációs járadék.
 
- Öregségi nyugdíj fogalma: előírt nyugdíjkorhatár betöltése, előírt szolgálati idő esetén, nyugellátási igénybejelentésre teljesítő határozat alapján kapott nyugdíj.
 
- Rokkantsági nyugdíj, baleseti rokkantsági nyugdíj fogalma: a nyugdíjkorhatár betöltése előtt a munkaképesség-romlással összefüggésben - a rokkantság mértékét is figyelembe vevő mértékű - igénybe vett nyugdíj.
 
- Foglalkoztatáspolitikai nyugdíj fogalma: a bányásznyugdíj, a korengedményes nyugdíj és az előnyugdíj közös megnevezése a nyugdíj-statisztikai kimutatásokban.
 
 
- Rehabilitációs járadék: 2008. január 1-jétől vezették be a rokkantnyugdíjazás rendszerében a fennmaradt munkaképesség fejlesztése, kiaknázása érdekében. A rehabilitációs járadékra azok a megváltozott munkaképességű személyek jogosultak, akik szoros és aktív együttműködést vállalnak a munkaügyi hatóssággal, a járadékuk összege 20 százalékkal magasabb, mint a rokkantsági nyugdíj. A járadékos személy a munkaügyi hatóságoktól ún. rehabilitációs szolgáltatás formájában segítséget kap az elhelyezkedéshez. 2012. január 1-jétől újonnan nem állapítható meg.
 
Mennyi tehát jelenleg az átlagos nyugdíj Magyarországon?
 
A legfrissebb elérhető adatok szerint 2018-ban az átlagos saját jogú nyugdíj összege Magyarországon 134.947 forint.
 
profitline.hu