Ennyibe kerül Orbán Viktor nyugdíjasoknak tett ígérete

2020.04.06 15:10

Részletekben, négy év alatt hozza vissza a kormány a 13. havi nyugdíjat a járványügyi helyzetre hivatkozva. Megnéztük, mennyibe kerül ez majd a költségvetés számára.

 
Visszaépítjük a 13. havi nyugdíjat
 
- jelentette be Orbán Viktor a járványügyi gazdaságvédelmi akcióterv második szakaszának keretében.
 
"Ezt négy részletben tesszük meg. 2021 februárjában a januári nyugdíjon felül a nyugdíjasok 1 heti nyugdíjat fognak kapni és ez történik 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is - részletezte. Először a munkahelyeket kell menteni, de nem feledkezhetünk el a nyugdíjasokról sem, nem feledkezhetünk meg a szüleinkről és a nagyszüleinkről sem, akiket a mostani helyzet leginkább fenyeget" - magyarázta a miniszterelnök a 13. havi nyugdíj visszavezetésének részleteit.
 
Adódik a kérdés, hogy mindez mennyivel növeli a költségvetés kiadásait. Legutóbb (az idei februári részletes költségvetési adatok alapján) a havi nyugdíjellátási kiadások 300 milliárd forintra rúgtak, idén az egész éves terv 3580 milliárd forintról szólt.
 
Ha abból indulunk ki, hogy jövőre is körülbelül ezt a havi összeget utalja ki a költségvetés a nyugdíjasok számára, akkor a plusz heti összeg 70-75 milliárd forintnyi extra kiadást jelenhet 2021 februárjában.
 
Ha ezt az összeget a tavalyi GDP-hez viszonyítjuk, akkor a heti összeg a GDP 0,16%-át jelenti, a jelenlegi 300 milliárd forintos havi kiadás pedig a GDP 0,66%-ára rúghat.
 
 
A miniszterelnök szavaiból az derült ki, hogy februárban kapnak plusz egy heti juttatást a nyugdíjasok, ezért azt feltételezzük, hogy az ezt követő hónapokban visszaáll a "régi" összegre a juttatás, vagyis a februári összeg egyszeri kiadást jelent. A részletszabályok megjelenésére még várnunk kell, érdekes lesz majd látni, hogy az emelés technikáját hogyan oldja meg a kormány és beépülnek-e a plusz juttatások az alapnyugdíjba.
 
portfolio.hu