Ennyit jelent az ember vagyonának pár év miniszterkedés

2015.10.17 08:58

Közzétették Hende Csaba leköszönő honvédelmi miniszter záró vagyonnyilatkozatát. Megnéztük, hogy ő és a többi egykori miniszter mennyit tudott félretenni a kormánytagoknak járó fizetésből amíg posztjukon voltak.

Önök mit kezdenének havi bruttó 1 101 900 forintos fizetéssel és a 231 900 forintos parlamenti képviselői tiszteletdíjjal? Hende Csaba volt honvédelmi miniszter apropóján megnéztük, a Fidesz-kormány egykori minisztereinek vagyona hogyan változott a kinevezésüktől a bársonyszék elhagyásáig. A miniszterségük első vagyonnyilatkozatát vetettük össze a záródokumentummal.

Hende Csaba pénzügyileg összességében jól jött ki az elmúlt öt évből, megtakarításait növelte. 2010-ben 13,3 milliója volt, mostanra ez csaknem 35,9 millióra gyarapodott. Igaz, ez annak is köszönhető, hogy eladta egy II. kerületi, 220 négyzetméteres házban meglévő egynyolcad tulajdonrészét. A tavalyi válása után viszont a birtokába került egy velemi 40 négyzetméteres ház egy 266 négyzetméteres telken. Továbbá az övé maradt a szombathelyi 130 négyzetméteres lakóház is.

Új bevétele is lett az utóbbi időben: lakásbérbeadásból kapott havonta 70 ezer forintot a Bentateam Kft.-től. Hende Csaba lapunk kérdésére azt írta, a szombathelyi házát adta ki pár hónapra. Hozzátette azt is, hogy a vagyonnyilatkozata szeptember 21-ei keltezésű, azóta már megszűnt a bérleti jogviszony.

------------------------------

Hasonló mértékben gyarapodott a csak fele ennyi időt fejlesztési miniszterként dolgozó Németh Lászlóné vagyona, 21,5 millió plusszal hagyta ott a posztját, ráadásul úgy, hogy ő nem volt képviselő, így neki Hendénél 232 ezer forinttal kevesebb volt a havi jövedelme.

Némethné minisztersége alatt eladta a 2000-es Toyota Yarisát, és a félig az ő tulajdonában lévő VI. kerületi 78 négyzetméteres ingatlanát. Önkéntes magánnyugdíjpénztári számláján 5,4 millió forinttal lett több, eurómegtakarítása pedig 4,5 ezer euróval (14,3 millió forinttal) gyarapodott. A másodmagával takarékbetétben tartott 3,6 millió forintja már nincs meg, de másik, szintén másodmagával tulajdonolt banki számláján 7,2 millióval lett több a két és fél évvel korábbi 480 ezer forinthoz képest.

Minisztersége alatt Némethné felszámolta svájci frank hitelét, ami 39 ezer euró volt 2012 végén. Cserébe egy félig a saját tulajdonában álló hitelkártyán volt 20 ezer forint tartozása.

------------------------------

Martonyi János négy évig volt külügyminiszter. Kormánytagságának 2010-ben vagyonosan futott neki, 5 ház és üdülő, jelentős megtakarítás, szőnyeg, bútor, festmény, ezüst és porcelán szerepelt a vagyonnyilatkozatában. Aztán tárcavezetősége idején átrendezte, egyben növelte a megtakarításait: leköszönésekor 60 millióval kevesebbet tartott részvényekben, ugyanakkor takarékbetétben 65 millióval, bankban pedig 7,2 millió forinttal és devizával volt többje. Így a ciklus végére 12,2 millió forinttal lett több megtakarítása.

Emellett vett az öt 50 százalékban tulajdonolt ingatlana mellé felesben egy hatodikat is; 2013-ban egy 113 négyzetméteres V. kerületi lakást. Egy XII. kerületi lakásban a fele része egyötödre csökkent, valamint eladta Opel Astráját is, így egy Audi A6-osa, pontosabban annak 50 százalékos tulajdonrésze maradt.

Martonyi János nem volt parlamenti képviselő, de 2010-ben még nagyjából egy képviselői fizetésnyit, 230 ezer forintot keresett a Szegedi Tudományegyetemen mint egyetemi tanár. Ez az állása 2014-ben már nem volt meg.

A gazdasági társaságban való részesedése is csökkent némileg, ugyanis a ciklus elején még a CIG Közép-Európai Biztosító Zrt részvényeinek két százalékát birtokolta, addig a végén már csak másfél százalékát.

------------------------------

Matolcsy György volt gazdasági minisztertől a legkorábbi hozzáférhető vagyonnyilatkozat 2012-es. Tárcavezetősége idején egy csopaki 28 négyzetméteres társasüdülő 100 százalékos tulajdonosa lett, annak korábban 50 százalékát birtokolta örökösödés útján.

Matolcsy miniszteri és képviselői fizetése mellett a Heti Válaszban írt publikációi után is kapott javadalmazást, ami a minisztersége alatt megduplázódott, így 2013 elejére havonta 100 ezer forintot keresett ezzel. Bankban tárolt pénze 3,8 millió forinttal csökkent, készpénzben viszont 500 ezer forinttal többel, összesen 2 millió forinttal zárta megbízatását.

------------------------------

Összességében 3,3 millióval csökkent a likvid vagyona, ugyanakkor ő lett az egyetlen tulajdonosa a csopaki üdülőnek.

A Heti Válasznak nem csak Matolcsy György volt az egyetlen állandó miniszter-szerzője, Navracsics Tibor is írt a lapnak. Eleinte mint közigazgatási és igazságügyi miniszter és miniszterelnök-helyettes, majd a harmadik Orbán-kormány felállásával mint külgazdasági és külügyminiszter. Ő 25 ezer forintot kapott ezért havonta.

Emellett – valamint miniszteri és képviselői fizetése mellett – volt más bevétele is, ugyanis az ELTE-n tanított. 2010-ben ezért 338 600 forintot kapott havonta. 2015-ben, mikor lemondott, hogy ő lehessen az Európai Bizottság magyar tagja viszont már nem volt meg ez az állása.

Megtakarítása Navracsicsnak sem 2010-ben, sem 2015-ben nem volt, a tartozásait ugyanakkor ez idő alatt ki tudta egyenlíteni. Míg az első vagyonnyilatkozatában magánszemélynek és banknak összesen csaknem 18 millió forinttal tartozott, ebből 10 milliót letudott a valamivel több, mint öt év alatt, és már csak 7,8 millió forinttal maradt adós banknak, magánszemélynek már nem is tartozott.
Ezen kívül nem változott a vagyona. Megmaradt az 50 százalékban az ő tulajdonában álló 138 négyzetméteres háza, ahogy a 2006-ban vett Renault-ja is.

------------------------------

Listánkból két egykori miniszter maradt ki: a Nemzeti Erőforrások Minisztériumát két évig vezető Réthelyi Miklós, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium első minisztere, Fellegi Tamás.

Vagyonnyilatkozataik ugyanis már nem elérhetőek sem a kormany.hu-ról, sem annak archív változatáról. Mivel ők nem voltak az országgyűlés tagjai, ezért a parlament honlapján sem találhatók meg ezek a dokumentumok. Ezeket elkértük a Kormányzati Kommunikációs Központtól – Matolcsy György 2010 is vagyonnyilatkozatával együtt –, de nem kaptunk választ levelünkre.

vs.hu