Ennyit kap havonta a világ leggazdagabb nyugdíjasa

2015.11.02 19:04

371 millió forintnyi nyugdíjat kap majd havonta a világ leggazdagabb nyugdíjasa. A leggazdagabb magyar nyugdíjasnak pedig ennél jóval "kevesebbet" 1,3 millió forintot utalnak minden hónapban.

Míg egy átlagos 65 év alatti amerikai 50 000 dollárt tesz félre a nyugdíjas éveire, addig az ország magas beosztású ügyvezetői több mint kilencszázszor annyit. A száz legnagyobb megtakarítással rendelkező ügyvezető igazgató félretett pénze összesen annyi, mint az amerikai családok teljes megtakarításának 41 százaléka - írja a Marketwatch.

Ez azt jelenti, hogy száz embernek annyi félretett pénze van nyugdíjas éveire, mint 116 millió embernek összesen.

A száz ügyvezető nyugdíj-megtakarítása 4,9 milliárd dollárt ér összesen, átlagosan 49,3 millió dollárt tettek félre fejenként, eközben a 65 év alatti amerikaiak megtakarításának mediánja 50 000 dollár. A statisztikát persze az is rontja, hogy körülbelül negyvenmillió aktív korú háztartásnak (az összes háztartás 45 százalékának) egyáltalán nincs nyugdíjas éveire félretett pénze.

A legnagyobb megtakarítással a YUM! Brands ügyvezetője, David C. Novak rendelkezik, aki 1,3 millió dollárt (mai árfolyamon kb. 371 millió forint) kap majd havonta idős korában.

Mi a helyzet Magyarországon?
Míg a magyar nyugdíjasok fele havonta százezer forintnál kevesebből él, addig a leggazdagabb magyar nyugdíjas 1 308 565 forintot kap havonta - értesült korábban a Pénzcentrum az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól (ONYF).

Bár ez jóval kevesebb mint amennyi a világ leggazdagabb nyugdíjasának jut, már ez az összeg is luxusnak számít, hiszen idén januárban az átlagnyugdíj összege: 117 372 forint volt, ami tizede sincs annak, amit a rekorder kap. Az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összege pedig változatlanul havi 28 500 forint. Idén januárban a nyugdíjasok száma Magyarországon 2 022 095 fő volt, a részükre kifizetett összegek pedig a következőképpen alakultak: