Ennyivel kap több nyugdíjat Korda, Cini és Medveczky jövőre

2015.12.27 09:55

Jövő év januártól 1,6 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, ez pedig azt jelenti, hogy az átlagnyugdíj összege 1 725 forinttal fog nőni. De mennyivel kapnak többet jövőre a hírességek? És mennyivel visz majd többet a postás a leggazdagabb magyar nyugdíjasoknak?

2016. január 1-től mind az öregségi nyugdíj, özvegyi és szülői nyugdíj, árvaellátás, baleseti hozzátartozói nyugdíj összege 1,6 százalékkal emelkedik. Mivel a növekedés minden területet érint, ezért összesen 2,6 millió embernél és 3,5 millió ellátásnál történik változás.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) 2016. januárjában minden érintettet levélben személyre szólóan fog értesíti a jövő évi emelésről és arról is, hogy a folyósított összegből milyen jogcímen és milyen mértékben történik levonás.

Az emelést minden nyugdíjas vagy egyéb ellátásban részesülő megkapja, nem kell hozzá külön kérelmet benyújtani.

 

Kinek, mennyivel lesz több a nyugdíja?

Az emelést követően az átlagnyugdíj 107 836 forintról 109 561 forintra nő. Azonban a legtöbb nyugdíjas ma Magyarországon 100 ezer forint alatti nyugdíjból él, tehát nekik az emelés még ennél is kisebb növekedést jelent majd. Nem járnak azonban rosszul a luxusnyugdíjasok, mert azok például, akiknek 500 ezer forintos a nyugdíja idén, ők jövőre már 508 000 forintra számíthatnak egy hónapban.

Az idei évben azonban több ismert színész, zenész beszélt nyíltan arról, hogy mennyi nyugdíjat kap. Az eredmény meglepő, ugyanis a körképből az derült ki, hogy az ismert embereknek havi 70 ezer forint alatt visz a postás. Kiszámoltuk, ők mennyivel kaphatnak többet jövőre.

A listában felsoroltak közül a legnagyobb emelésre 2016-ban Medveczky Ilona számíthat, neki 1 084 forinttal jár több nyugdíj januárban. Ebből is látszik azonban, hogy a nyugdíjak emelkedése egyik celebnyugdíjasnak sem hoz igazán nagy változást. Korda Györgynek például a 28 500 forintos nyugdíja csupán 456 forinttal fog nőni.

 

Miért pont 1,6 százalék?

A nyugdíjemelés 1,6 százalékos mértéke nem meglepő, ugyanis a nyáron megszavazott 2016-os költségvetést a kormány pont 1,6 százalékos éves átlagos inflációval tervezte meg.

Tehát gyakorlatilag annyival nőnek a nyugdíjak, mint amekkora inflációval számol jövőre a kormány.

Magyarországon a jelenlegi szabályok értelmében a nyugdíjakat minden év január hónapjától az emelés évére tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő mértékben kell emelni. Ezt hívjuk inflációkövető emelésnek. (Az infláció a pénz vásárlóerejének romlását jelenti.)

 

Bár több lesz a januári nyugdíj, érdemes beosztani a pénzt

December elején sok nyugdíjas örülhetett, hiszen ebben a hónapban a szokásosnál korábban, már 2-án megérkezett a nyugdíj. De nem érdemes a pénzt gyorsan elkölteni, hiszen a januári nyugdíjra még bőven várni kell.

A Pénzcentrum információ szerint ugyanis jövőre sem lesz változás az utalási időpontokban: március, június, november és december kivételével minden hónap 12-én lehet számítani az utalásra.

Így a következő nyugdíj csak január 12-én érkezik meg.

penzcentrum.hu