Éppen csak, de megválasztották Ursula von der Leyent az EU csúcsvezetőjének

2019.07.16 19:40

A fideszesek is megszavazták Angela Merkel szövetségesét az Európai Bizottság elnökének. Annak ellenére, hogy délelőtt félre nem érthető módon arra utalt, hogy Orbán Viktornak is elszánt ellenfele lesz.

dpatop - 16 July 2019, France (France), Straßburg: Ursula von der Leyen is standing in front of the MEPs in the plenary hall after her application speech. Von der Leyen is applying to become the new President of the EU Commission. The heads of state and government of the EU had proposed the CDU politician as successor to EU Commission President Juncker. Photo: Michael Kappeler/dpa

Fotó: MICHAEL KAPPELER / DPA / dpa Picture-Alliance

  • 383 igen
  • 327 nem
  • 22 tartózkodás
  • 1 érvénytelen szavazat.
 
Azaz Ursula von der Leyennek hívják mától az EB elnökét.
 
Newly elected European Commission President Ursula von der Leyen reacts after a vote on her election at the European Parliament in Strasbourg, eastern France on July 16, 2019. - German defence minister Ursula von der Leyen was narrowly elected president of the European Commission on July 16, after winning over sceptical lawmakers. The 60-year-old conservative was nominated to become the first woman in Brussels' top job last month by the leaders of the bloc's 28 member states, to the annoyance of many MEPs. (Photo by FREDERICK FLORIN / AFP)
Fotó: FREDERICK FLORIN / AFP (photographer)
 
Von der Leyennek az Európai Parlamentben a 751 képviselőből minimum 374-et kellett meggyőznie arról, hogy támogassa a megválasztását az Európai Bizottság élére. Azért ennyit, mert három, börtönnel fenyegetett katalán képviselő nem vehette fel a mandátumát, és kiesett egy dán miniszter is, aki helyett egyelőre nem jelöltek mást a parlamentbe.
 
A von der Leyenre leadott 383 szavazot látva tehát mondhatjuk, hogy ugyan megválasztották az EB-elnökének, azaz az EU kormányfőjének a német konzervatív politikust. Pedig a jelölése utáni zűrzavart látva nem ez volt a papírforma.
 
Betarthatatlan ígéretek kövezték ki az utat
 
Ugyan az Európai Parlament nagy pártjai, a liberálisok kivételével, mind kiálltak az EP-választás előtt a csúcsjelölti rendszer mellett, mégsem a Spitzenkandidatok, azaz a csúcsjelöltek egyikét választották meg Jean-Claude Juncker utódjának. Sem a legtöbb mandátumot nyerő Néppárt jelöltje, Manfred Weber, sem a szocialisták jelöltje, Frans Timmermans nem bizonyult olyan jelöltnek, aki mögé felsorakozott volna az EP-képviselők többsége.
 
16 July 2019, France (France), Straßburg: A view into the plenary hall of the European Parliament before the election. Ursula Von der Leyen is applying to become the new President of the EU Commission. The heads of state and government of the EU had proposed the CDU politician as successor to EU Commission President Juncker. Photo: Michael Kappeler/dpa
Fotó: Michael Kappeler/dpa
 
A patthelyzetet úgy oldották fel az EB-elnököt jelölő, az EU-tagállamok kormányfőit tömörítő Európai Tanács tagjai, hogy kidobták a kukába a csúcsjelölti rendszert. Majd a kormányfők egy bonyolult, sok tényezőt figyelembe vevő alkut kötöttek, amellyel elosztogatták a fontosabb EU-s csúcspozíciókat a nagyobb pártcsaládok között. Az alkut minden szereplő a maga sikereként igyekezett kommunikálni, de egészen világos, hogy a két legerősebb tagállam – Németország és Franciaország – vezetői, Angela Merkel és Emmanuel Macron akarata érvényesült.
 
Így válhatott EB-elnökjelöltté Ursula von der Leyen, aki egy évtizeden át szolgált Merkel mellett miniszterként, azaz a kancellár egyik legrégebbi és leghűségesebb szövetségese.
 
Von der Leyen jelöléséről sokat írtunk, azonban a deal legfontosabb tanulsága összefoglalható egyszerűen és röviden: az a választási rendszer, ami jelenleg Európa vezetéséről dönt, nem működik. Hiába demokratikus az a verzió is, hogy az tanács dönt az EB-elnök jelöléséről, és a csúcsjelölti rendszer is, ami a parlamentnek vindikál több hatalmat, végső soron a fő EU-s döntéshozó szervek érdekei úgy sérülnek a jelenlegi szisztémában, ami végül a vezetés blokkolásához is vezethet.
 
Ez csak úgy hidalható át – amit von der Leyen megválasztása is megmutatott –, ha az EB-jelölt minden nagyobb pártcsaládnak komoly, egymásnak akár ellent is mondó ígéreteket tesz a szavazataikért cserébe. Ennek minden hátulütője akkor mutatkozik majd meg, amikor a kiderül, hogy ezek az ígéretek nem tarthatóak be egyszerre, és a frakciók szembekerülnek az EB-elnökkel, ami az EU kormányozhatóságát sodorja veszélybe.
 
Orbán örül vagy nem?
 
Két hete azt írtuk, hogy hatalmas bukásnak tűnik Orbánnak az új Európai Unió, és most sem tűnik ez másként, még ha a fideszesek igyekeznek is azt kommunikálni, hogy már a konzervatív politikus jelölésénél is ott bábáskodott a magyar miniszterelnök.
 
A jelölés után úgy nyilatkozott Orbán Viktor, hogy az Európai Bizottság elnöki tisztségének betöltésére felmerült a neve két olyan politikusnak (Timmermans, Weber) akik Magyarország szempontjából több mint rosszak lett volna, hiszen „ők korábban már bizonyságát adták annak, hogy nem tisztelik Magyarországot, a magyarokat. Az ő megválasztásukat sikerült megakadályozni, helyettük egy hétgyermekes német családanyát jelöltek” – utalt von der Leyenre a miniszterelnök a Kossuth Rádióban.
 
BRUSSELS, BELGIUM - JULY 2: Prime Minister of Hungary, Viktor Orban (C) arrives for the EU leaders meeting to decide who should take over bloc’s top jobs, in Brussels, Belgium, 02 July 2019. Since Sunday evening, the leaders of the EU’s 28 member states have been negotiating over who will get the top jobs at the EU Commission, European Council, European Parliament, and European Central Bank, as well as the high representative for foreign affairs and security policy post. Dursun Aydemir / Anadolu Agency
Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency
 
Azonban kevéssé érthető, hogy miért örül Orbán a tanács alkujának. Az ET elnöke Charles Michel, Belgium volt liberális miniszterelnöke lesz. A parlament élére egy fél ciklusra az olasz szocialista David-Maria Sassoli került. A fontos külügyi főtárgyaló posztot szintén egy szocialista töltheti be, akiről Magyar Levente államtitkár a következő mondta régebben:
 
Josep Borrell, a szélsőbaloldali spanyol kormány külügyminisztere sértő és durva kirohanást intézett Magyarország ellen egy nyilvános fórumon.
 
És akkor ott van EB-elnöknek von der Leyen, aki új menekültügyi megállapodást ígért a szocdemeknek, és a DK-sok úgy lelkendeznek érte a programbeszéde után, mintha legalábbis Dobrev Klára mondta volna el azt a beszédet. Azt a beszédet, amelyben von der Leyen fenyegetéseket intézett a Fideszhez is azzal, hogy azt mondta, nagyon keményen fel fog lépni a jogállami normák védelmében, és komoly ellenfele lesz Európa ellenségeinek:
 
Bárki, aki megpróbálja aláásni vagy gyengíteni Európa értékeit, elszánt ellenfélre akad bennem
 
– mondta kedd délelőtti beszédében Ursula von der Leyen. Nehéz elképzelni, hogy a harmonikus szóval fogjuk a leggyakrabban jellemezni az újdonsült EB-elnök és Orbán Viktor viszonyát.
 
24.hu