Érdekes hírt közöl a héten az Orbán-kormány

2018.11.04 10:32

Elszállt az államháztartási hiány az első kilenc hónapban: az 1496,5 milliárd forintos deficit az éves előirányzat 110 százaléka. Az államháztartás október végi helyzetére a héten derül fény. Emellett inflációs, külkereskedelmi, lakásépítési, kiskereskedelmi, ipari és a kereskedelmi szálláshelyek forgalmára vonatkozó statisztikák is megjelennek.

MTI Fotó: Kovács Tamás
Varga Mihály pénzügyminiszter az Országgyűlésben
MTI Fotó: Kovács Tamás

 

Pénteken közli az államháztartás központi alrendszerének első tíz havi előzetes adatait a Pénzügyminisztérium. 
 
Elszállt a hiány, de... 
 
Szeptemberben az államháztartás központi alrendszere - a központi költségvetés, a társadalombiztosítási alapok és az elkülönített állami pénzalapok együtt - 149,8 milliárd forint többletet ért el, az idei első kilenc hónapban azonban összességében 1496,5 milliárd forint deficittel zárt. Januártól szeptemberig az egész évre előirányzott hiány 110 százaléka teljesült.
 
A GKI szerint ugyanakkor az adóbevételek kedvezően alakultak, a hatalmas hiány pedig elsősorban az EU-támogatások megelőlegezésének következménye, melyek beérkezésének időpontja nagyon bizonytalan. Ráadásul számos költségvetési-állami ágazatban (például az egészségügyben, az oktatásban és a szemétszállításban) súlyos működési zavarok, likviditási problémák alakultak ki.
 
A szeptemberi többlet részben a beérkező EU-transzfereknek, részben az önkormányzatoknak kifizetett előlegek kincstári számlán való kötelező elhelyezésének köszönhető. 
 
GKI: jó az államháztartás helyzete
 
A GKI szerint az államháztartás európai módszertan szerint számított helyzete nagyon kedvező: az első fél évben a hiány mindössze a GDP 0,1 százaléka volt (mivel ebbe többek között nem tartozik bele az EU-transzferek megelőlegezése).
 
Az EU módszertana szerinti államháztartási hiány feltehetőleg a tervezettnél valamivel kisebb (de a 2017. évinél nagyobb), 2,2 százalék körüli lesz az idén. Ugyanakkor a magas pénzforgalmi hiány miatt csak alig csökkenő, az EU elvárásaitól elmaradó, 73 százalék feletti GDP-arányos államadósság várható.
 
Jövőre immár a gazdasági növekedés lassulásának, ugyanakkor az európai parlamenti és önkormányzati választások időszakában kellene terv szerint 1,8 százalékra csökkenteni az államháztartás GDP-arányos deficitjét. A GKI szerint ennél magasabb hiány valószínű, a GDP-arányos államadósság viszont csökkenhet.
 
Csökkent a külkereskedelmi többlet 
 
Hétfőn hozza nyilvánosságra a külkereskedelmi termékforgalom augusztusi részletes adatait második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az október 9-én kiadott első becslés szerint idén augusztusban az export euróban számított értéke alig 0,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva a júliusi 11,4 százalékos kiugró teljesítményt követően. Az import 6,1 százalékkal emelkedett az előző havi 10,8 százalékos növekedés után.
 
A havi külkereskedelmi többlet az elemzők várakozásától lényegesen elmaradva mindössze 51 millió euró volt, 381 millió euróval kevesebb a tavaly augusztusinál.
 
Szintén a jövő héten, pénteken jelennek meg a külkereskedelmi termékforgalom szeptemberi adatai a KSH első becslése alapján.
 
Több új lakás épül
 
Kedden teszik közzé a lakásépítések és építési engedélyek első három negyedévi adatait. Az első fél évben 6517 új lakás épült, 30,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 18 066 volt, 8,9 százalékkal kevesebb, mint 2017 azonos időszakában.
 
Szerdán ismertetik a kiskereskedelem szeptemberi adatait első becslés alapján. Augusztusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 6,3 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 6,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. A január-augusztusi időszakban a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 6,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.
 
Csütörtökön hozzák nyilvánosságra a szeptemberi ipari termelési adatokat első becslés alapján. Augusztusban 1,5 százalékkal nőtt az ipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján 4,5 százalékkal emelkedett a KSH második becslése szerint.
 
Nő az infláció
 
Csütörtökön publikálja a statisztikai hivatal az októberi fogyasztói árindexet is. Szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 3,6 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, augusztushoz viszonyítva átlagosan 0,3 százalékkal nőttek. Az év első kilenc hónapjában 2,7 százalékos inflációt mértek.
 
Pénteken ismertetik a kereskedelmi szálláshelyek szeptemberi forgalmi adatait. Augusztusban a külföldi vendégek száma 2,7 százalékkal emelkedett, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma viszont 0,2 százalékkal csökkent. A belföldi vendégek száma 5,6 százalékkal, a vendégéjszakák száma 5,7 százalékkal nőtt éves szinten. A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele augusztusban 63,261 milliárd forintot tett ki, éves szinten 12,2 százalékkal emelkedett.
 
privatbankar.hu
 
 
 
 
 

—————

Vissza