Érik a totális nyugdíjkatasztrófa: fogy a pénz, ebből komoly baj lehet

2022.08.28 13:29

Egyik évben sem csökkent akkorát a 16-29 évesek önkéntes pénztári taglétszáma, mint tavaly az MNB friss számai szerint. Ezzel a közel 1,1 millió önkéntes tagból mindössze 43 ezer főt tesznek ki a fiatalok, ami nem sok jó vetít előre a nyugdíjrendszert tekintve. Mindeközben tovább halmozták idei veszteségeiket az önkéntes és magánnyugdíjpénztárak is, a piaci feszültségek, az infláció, az energiaválság és a recesszió szele a nyugdíjpénztári hozamszerzési lehetőségeket is erősen korlátozza - írja a Portfolio.

 

 
 
Nem néz ki jól a magyar nyugdíjhelyzet az MNB friss számai szerint. Úgy tűnik, évről évre veszti el a harcot a nyugdíjpénztári rendszer a fiatalokért folytatott küzdelemben: a fiatalabb, 16-29, illetve 30-44 év közöttiek pénztártagokon belüli aránya minden évben egyre csökken (különösen a 16-29 közöttiek száma), pedig pont őket kellene minél nagyobb arányban bevonzani a rendszerbe.
 
A tavalyra vonatkozó friss számok szerint egy év alatt 53,6 ezer főről 43,1 ezer főre esett vissza a legfiatalabb önkéntes pénztári tagok száma, ami 20%-os csökkenést jelent. Rosszabb a kép, ha 2016-ig együnk vissza, ahonnan az MNB közli az adatokat: ez esetben már 35%-os a csökkenés mértéke. Nem néz ki jól a következő, 30-44 év közöttiek kategóriája sem a taglétszámot tekintve: egy év alatt itt 5, 6 év alatt pedig 24%-kal csökkent a létszámuk.
 
Egyedül az idősebb, 45-59 és 60 feletti korosztályban lévők taglétszáma tudott növekedést felmutatni, ami olyan szempontból érthető trend, hogy sokan inkább idősebb korban kezdenek el a nyugdíjra gyűjteni, de egyben szomorú is, mivel azt mutatja, hogy a fiatalok nem tudnak vagy nem akarnak félretenni időskorukra, miközben az állami nyugdíjrendszer már több sebből vérzik.
 
A kezelt vagyon kormegoszlásában sincs ezek után túl sok meglepetés: látható, hogy a fiatalabb pénztártagok vagyona javarészt stagnál, inkább az idősebb korosztály tesz többet félre a nyugdíjas évekre (ebben nyilván szerepet játszik az is, hogy a nyugdíjhoz közeledve többet takarítanak meg). A két idősebb korcsoportban egy év alatt 8-10% között nőtt a nyugdíjpénztári megtakarítások értéke.
 
forrás: portfolio.hu