Érik a zöldségkrízis: brutális drágulás jöhet a magyar boltokban

2018.02.01 15:31

Nem kedvez az időjárás a zöldségkedvelőknek: miközben Magyarországon a tél ellenére többször is tavaszias volt az időjárás, addig Dél-Spanyolországban - amely régia a zöldségek egyik legjelentősebb exportőre a világon - a fagy és a korábbi szárazság hatására jelentős veszteséget voltak kénytelenek elszenvedni a termesztők. Ennek hatására Magyarországon is emelkedhetnek majd a zöldségek árai.

Egészség Kert fényképe.

 

Szokatlanul száraz volt a tavalyi év Dél-Spanyolországban, amit később erős fagy követett - írja a Daily Mail. A kedvezőtlen időjárási körülmények hatására odaveszett a termés negyede. Ez jelentős hatással lehet a saláta, az articsóka és a brokkoli árára is.
 
Dél-Spanyolország a világ legjelentősebb salátatermesztő területe, így érthető, hogy az 1 000 hektárra kiterjedő veszteség nem csak helyi szinten fogja éreztetni a hatását. A szupermarketet és a nagykereskedők most kénytelenek új forrásokat találni, hogy elkerüljék a tavalyi zöldségválság megismétlődését.
 
Tavaly szintén problémát jelentett a zöldségtermesztők számára a rossz időjárás.
 
Az akkori helyzet azonban súlyosabb volt, mivel akkor az olasz, a görög és a török farmerek is érintettek voltak.
 
Azonban már a mostani hiány is erősen éreztette hatását egyes termékek áraiban, például a jégsaláta nagykereskedelmi ára 50 százalékot emelkedett mindössze 4 hét alatt. Elemzők szerint az alacsony termés a legtöbb EU-s országban hiányt fog okozni a salátából.
 
A kereskedőknek egyelőre lehetőségük van máshonnan beszerezni a termékeket - Észak-Afrikából, Dél-Franciaországból, Észak-Spanyolországból -, de a helyzet a későbbiekben még rosszabbodhat, amennyiben nem változnak pozitívan az időjárási körülmények.
 
Itthoni árak
 
A fentiek alapján tehát igen valószínű, hogy előbb-utóbb Magyarországon is érzékelhetjük a zöldségek árainak emelkedését. Megnéztük ugyanakkor, hogy jelenleg milyen árakkal kell számolnia annak, aki a fenti zöldségekből szeretne bevásárolni.
 

A legnagyobb budapesti vásárcsarnokok árait összehasonlító www.piaconline.hu adataiból kiderült, hogy a saláta esetében már most is igen nagy különbségeket lehet találni az árak tekintetében. A Vámház körúti Vásárcsarnokban 200 és 250 forint, a Fehérvári úti Vásárcsarnokban 249-350 forint, a Kórház utcai Vásárcsarnokban 250-380  forint, a Bosnyák téri Vásárcsarnokban pedig 150-250 forint között mozognak az árak.
 
A Pénzcentrum honlapján is megtalálható Akciós újságokból kiderül, hogy hasonló árakat találni a Lidlnél (179 forint/fej), az Aldinál azonban 249 forint egy csomag. A brokkolit jelenleg akciós áron, 195 forintért vásárolhatjuk meg a Lidlnél.
 
 
 
penzcentrum.hu