Erre vártunk: egyre biztosabb, hogy az omikron vet majd véget a járványnak

2022.01.10 16:32

A koronavírus omikron variánsa rekordgyorsasággal terjed, viszont a korábbinál enyhébb tüneteket okoz – állapította meg egy friss dél-afrikai kutatás. A szakemberek szerint ha így folytatódik, akkor élesen elválhatnak egymástól az új esetszámok és a halálozási adatok, végső soron pedig ez a variáns hozhatja el a járvány végét.

 

Először Dél-Afrikában azonosították a koronavírus omikron variánsát, ezért hónapok óta kiemelt figyelem övezi az ország egészségügyi tapasztalatait. Pénteken tették közzé a legfrissebb kutatást, mely szerint a dél-afrikai kórházakban megfertőződöttek esetében a korábbinál enyhébb tüneteket okoz az omikron, ha pedig ez a tendencia folytatódik, akkor előbb-utóbb elválhat egymástól a regisztrált esetszám és a halálos áldozatok száma - írja a Bloomberg.
 
EZ PEDIG A JÁRVÁNY VÉGÉNEK ELŐJELE LEHET.
 
A friss tanulmány szerint az omikronnal fertőzött betegek mindössze 4,5%-a halt meg a kórházba kerülés után, ami jelentősen elmarad a korábbi hullámok 21%-os arányától. Emellett lényegesen kevesebb ember szorult intenzív ápolásra, így a kórházak terhelése is alacsonyabb.
 
  • A tanulmány további fontos megállapításai:
  • A betegek átlagosan 4 napot töltenek kórházban a korábbi 8,8 nap helyett.
  • A betegek átlagéletkora 39 év, ami alacsonyabb az előző hullámok 50 événél.
  • Az intenzív osztályra a betegek egy százaléka került a korábbi hullámok 4,3%-ával szemben.
 
A következő hetekben lényegesek lehetnek majd más országok tapasztalatai. Ha ezek a dél-afrikai adatokat támasztják alá, akkor talán kezdhetünk bizakodni.
 
portfolio.hu