Erről vétek lemaradni: óriási leárazások kezdődnek

2017.12.26 18:46

Karácsonyra általában mindenki igyekszik hasznos és praktikus ajándékokat venni, de természetesen nem tud minden szükséges darabot a rokonság beszerezni, és nem is várható el. Ha szüksége lenne néhány téli ruhadarabra, műszaki cikkre, vagy lakberendezési kellékre, akkor jó hírünk van, ugyanis december 27-től indulnak a nagy leárazások, amelyeken főként az említett holmikhoz juthat hozzá kedvezményes áron.

 

Az adventi időszakban óriási a vásárlási hullám, a kereskedők a nagy rohamot kihasználva különböző akciókkal próbálják üzletükbe csalogatni a vásárlókat. A decemberi vásárlási láz vélhetően még a tavalyit is túlszárnyalja, 2016-ban a KSH adatai szerint 1000 milliárd forintot hagytak a magyarok a boltok pénztáraiban. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) becslése szerint ajándékokra idén 100 milliárd forint körüli összeget költöttünk, és nagyjából ugyanennyiért pakoltuk meg az ünnepi asztalt. A teljes decemberi kereskedelmi forgalom pedig vélhetően eléri az 1050 milliárd forintot is, egyébként ebben a hónapban klasszisokkal többet költünk, mint az év más hónapjaiban.
 
Januárban azonban visszaesik a kereslet, megindul a "csereidőszak", és az igazán nagy akciókkal is ekkor lehet majd találkozni a boltokban. A karácsony utáni nagy leárazások viszont már holnap megkezdődnek. A kereskedők rá is vannak kényszerülve, hogy erősen nyomott árakon kínálják a termékeiket, ha szeretnének minél gyorsabban szabadulni a készleteiktől.
 
December 27-én már ismét nyitva lesznek a plázák, a bevásárlóközpontok és sok kisebb üzlet is, és vélhetően olyan kedvezményekkel csalogatják majd a vevőket, hogy vétek kihagyni. Ha nem akart karácsony előtt költeni magára, elodázta a télikabát-vásárlást, vagy még nem volt idő megkeresni a szilveszteri ,,szerelést", akkor ez most az egyik legjobb időszak a vásárlásra.
 
Ugyanakkor, ha nem sürget a határidő, még hordható a téli kabát és nem szilveszterre keres ruhát, akkor érdemes várni még egy kicsit, a következő hetekben ugyanis folyamatosan csökkennek majd az árak.
 
Azt viszont ne tévessze szem elől, hogy amikor hatalmas leárazások vannak, akkor nemcsak az idei kollekció darabjait pakolják ki, hanem akár az egész raktárt "kiönthetik" az eladótérbe. Ez persze nagyon jó is lehet, mert rábukkanhat arra a pulcsira is, amit tavaly óta bánja, hogy nem vette meg. A leárazások viszont nem csak a ruhákat érinti, előbb-utóbb a műszaki cikkek is erre a sorsra jutnak. Például idén ismét lehetnek majd áfamentes napok, amikor 20-25 százalékkal olcsóbban lehet megvásárolni a termékeket. Így, ha nem sürgős a vásárlás, érdemes várni még néhány hetet.
 
Az akciózás viszont az online üzleteket is elérte, szóval, ha még inkább a kanapén üldögélve énné a maradék bejglit, akkor sem kell lemondani a jó ajánlatokról.
 
Attól, hogy olcsóbb, még vannak jogai
 
Ugyanazok a jogok illetik meg, ha akciós terméket vásárol, mintha teljes áron vette volna meg. A szavatosság és a jótállási jog teljesen független a termék árától, éppen ezért nem rázhatják le a boltokban azzal a szöveggel, hogy akciós terméket nem cserélnek, vagy nem váltanak vissza. Más a helyzet, ha azért akciózták le a terméket, mert hibás volt, és erről tájékoztattak is a vásárlás alkalmával. Ilyenkor értelemszerűen nem lehet reklamálni, minden más esetben azonban igen.
 
Az is gyakran előfordul, hogy amikor hibás terméket javíttatna, vagy kicserélné ugyanolyan árura, akkor inkább felajánlják - mert például nem érdemes javítani, vagy nincs több ugyanilyen termék raktáron -, hogy levásárolhatja az üzletben a hibás darab értékét. Ebben az esetben nem köteles ezt az ajánlatot elfogadni, hanem ragaszkodhat a szavatossági és jótállási jogaihoz. Ha úgy szeretné, vissza kell adniuk az árát. A lényeg, hogy legyen tisztában a jogaival, és ne féljen érvényesíteni azokat, ha a szükség úgy hozza.
 
penzcentrum.hu