Értékelték a kiemelkedő életutat, munkásságot

2019.10.28 07:32

Egy Pro Comitatu és két Alkotó Díjat adtak át a megyei közgyűlés ünnepi ülésén.

Fotó: Bujdos Tibor

 

A frissen megalakult megyei közgyűlés megtartotta ünnepi ülését is az 1956. október 23-ai forradalom, majd az ezt követő szabadságharc résztvevőire, a hősökre, áldozatokra és mártírokra, a megtorlások elszenvedőire emlékezve.
 
A szabadság ünnepe
 
Bánné dr. Gál Boglárka elnök ünnepi köszöntőjében felidézte az 1956-os forradalom hőseit, akik lényegében mindannyiunk szabadságáért hoztak áldozatot. Általuk vált október 23-a szabadság ünnepévé. Mindez a ma magyar embere számára is komoly feladatokat állít azzal, hogy méltónak kell lenni erre az örökségre.
 
Örökségünk
 
Tállai András országgyűlési képviselő, pénzügyminiszter-helyettes ünnepi beszédében – többek között – azt idézte fel, hogy azon az 1956-os őszi napon egy kicsi de nagyon erős nemzet kelt fel a zsarnokság ellen, csodálatos példát állítva ezzel a világ népei elé. „Hála a forradalmároknak, akik megteremtették számunkra a szabadság, a függetlenség szeretetét” – hangsúlyozta a politikus.
 
Mint hangsúlyozta, a ma magyar embere se, tűri a zsarnokságot és legfontosabb alapelve a szabadság.
 
Három díjazott
 
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés döntése értelmében a megyei önkormányzat Pro Comitatu Díját dr. Bezsilla János, a megyei központi kórház osztályvezető főorvosa érdemelte ki a gyógyászati tevékenységéért. Alkotói Díjat vehetett át a közgyűlés elnökétől Kálmán Vilmos, kazincbarcikai labdarúgó játékos és edző életművéért, valamint Kovács Szabolcs mezőkövesdi bútorfestő népi iparművész eddigi kiemelkedő népművészeti tevékenységért.
 
Szaniszló Bálint
boon.hu