Eső, havas eső, hó, ónos eső - ez ma kivétel nélkül mind jöhet

2015.11.26 06:17

Változatos halmazállapotú csapadékra lehet ma számítani az országban. Az ónos eső miatt csütörtök hajnalban néhány helyen elsőfokú riasztást is kiadtak.

Csütörtökön nagyrészt erősen felhős, vagy borult lesz az ég, a középső országrészben, illetve északon lesz vékonyabb, szakadozottabb a felhőzet, ott lehetnek néha kevésbé felhős területek is - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Főként az ország déli és keleti területein valószínű több helyen csapadék, eső, havas eső, hó egyaránt előfordulhat, másutt csak elvétve eshet. A megélénkülő, északi szelet a Dunántúlon és északkeleten többfelé erős lökések kísérik. A legmagasabb hőmérséklet 1, 6 fok között valószínű. Késő estére -3 és +2 fok közé hűl le a levegő.

Az OMSZ hozzátette, hogy az Alföld déli harmadán csütörtök éjjeltől kora délelőttig a nulla fok körüli hőmérséklet miatt a vegyes halmazállapotú csapadék ónos is lehet. Ugyanitt, valamint az Alpokalján átmenetileg vékony vizes hóréteg is kialakulhat.

Pénteken már csak elszórtan lehet jelentéktelen mennyiségű vegyes halmazállapotú csapadék - tette hozzá az idokep.hu meteorológiai portál.

Felhős, borongós időre van kilátás, majd délután az északkeleti tájakon már felszakadozhat a felhőzet. Nyugaton és északkeleten szeles marad az idő. Enyhébb lesz a hajnal, de helyenként pára, köd képződhet, délután 2-8 fok várható.

Szombaton délkeleten, keleten és északkeleten időnként kisebb eső kialakulhat, máshol változóan felhős időre van kilátás. A helyenként szeles időben délután 4-8 fokot mérhetünk.

Vasárnap keleten, északkeleten számíthatunk kisebb esőre, havas esőre, itt lesz napközben a hidegebb idő, máshol változóan felhős idő lesz a jellemző, a naposabb tájakon akár 9-10 fok is lehet a kissé szeles időben.

A jövő hét elején többfelé mérhetünk majd napközben 9-11 fokot.

hvg.hu