Esztergályosból fazekasmester

2016.07.24 10:58

A nyékládházi Pásztor József 14 évvel ezelőtt döntött úgy, hogy kitanulja az egyik legősibb mesterséget. A hobbiból mára igazi szenvedély lett, az elmúlt évek termését pedig most ki is állították a megyei könyvtárban.

torekeny_kiallitas_160721ml.jpg

fotó: Mocsári László

Törékeny tárlat címmel nyílt meg Pásztor József hobbifazekas kiállítása. A nyugdíjas esztergályos hatvan éves múlt, amikor 2002-ben jelentkezett egy fazekas-tanfolyamra, hogy valami újat tanuljon.

„Az ország minden erőművében jártam, mondjuk jártam Németországban, ott szintén erőművekbe, és nem volt egyszerűen idő. Tehát ezt nem lehet úgy csinálni, mert ha máma megcsinálok valamit, akkor azt három-négy nap múlva már tovább kell folytatni.” – mesélte Pásztor József, hobbikeramikus.

Az erőművekben dolgozó Pásztor József kerámia iránti szeretet hosszú múltra tekint vissza. Nyugdíjasként pedig ideje is lett arra, hogy kedvenc hobbijának hódoljon, és fejlessze magát. A nyékládházi férfi műveit most a II. Rákóczi Ferenc könyvtárban mutatták be. A könyvtárban rendszeresen rendeznek kiállításokat.

torekeny_kiallitas_160721ml_2.jpg

„Sokszor találkozunk olyan alkalmakkor, amikor valamilyen művész, valamilyen kiállító, valamilyen alkotó egy picit bemutathatja magát. Én azt hiszem, hogy itt a közművelődés területén nagyon-nagyon sok olyan dolog van, amit meg tudunk mutatni. Nem csak a könyvekben, nem csak az illusztrációkban, hanem akár tárgyi formában, mint például ez a kiállítás is.” – mondta Gőz Brigitta, a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház intézményvezetője.

torekeny_kiallitas_160721ml_6.jpg

Pásztor József az elmúlt években művészi szintre fejlesztette tudását. A könyvtárban bemutatott tárgyak között olyan különlegességeket is találhatnak az érdeklődők, mint például az életnagyságú hangszerek.

A kiállítás szeptember másodikáig látogatható.

minap.hu