EURO-2016 - Belgium-Magyarország 4-0

2016.06.26 22:43

A magyar labdarúgó-válogatott 4-0-ra kikapott a belga csapattól az Európa-bajnokság vasárnap esti nyolcaddöntőjében, Toulouse-ban, s ezzel búcsúzott.

Király Gábor egyik nagy bravúrja

fotó: Hegedüs Gábor

Nagy veszteség érte a magyar válogatottat, amikor még el sem kezdődött a mérkőzés. Kleinheisler László a bemelegítés közben megsérült, Pintér Ádám került helyette a kezdőbe.

Természetesen nem estünk neki az ellenfélnek, de bunkerfutballt sem játszottunk, aminek viszont az lett a következménye, hogy a gyors és technikás belgák viszonylag könnyen a tizenhatosunkhoz értek.

A 10. percben volt idő felkészülni a veszély elhárítására, mégis csődöt mondott a védelmünk: Kevin De Bruyne szabadrúgásból ívelt a kapunk elé, Romelu Lukaku és Toby Alderweireld is teljesen üresen érkezett a labdára, amelyet utóbbi fejelt be. 0–1

szinva_foci_terasz_160626_ml_08.jpg

Hangulat Miskolcon, a Szinva Foci Teraszon

Védőink a korábbiakhoz képest idegesebben játszottak, több pontatlan passzal segítették a belgákat, akik egyértelműen uralták az első félidőt. Ezzel együtt Thibaut Courtois tevékénysége sem csak társai buzdítására korlátozódott, több lövéssel is megtornáztattuk a Chelsea kapusát, nagyot azonban nem kellett védenie.

Nem úgy Király Gábornak, aki csak a szünetig hétszer hárított – többször, mint bármelyik csoportmeccsen –, a legnagyobbat De Bruyne szabadrúgásánál, amelynél az ujjával tolt a lécre a labdát, bele is sérült kicsit.

A második félidő egy Eden Hazard-lövéssel és Király-bravúrral kezdődött. Ekkor Gera Zoltán már nem volt a pályán, a szünetben ugyanis Elek Ákos váltotta.

Ezt követően a mi perceink következtek, bátor, lendületes játékot mutattunk be, többet birtokoltuk a labdát, amelyet a belgák sokszor arra rúgtak ki, amerre álltak. Ez nem tetszett Marc Wilmotsnak, csapata gyorsan össze is kapta magát. Hazard továbbra is kedvére ficánkolt a magyar játékosok között, Lang Ádám és Elek is csak sárga lap árán tudta megállítani.

Nálunk is akadtak azonban jó teljesítmények, Lovrencsics például bátran meghúzott egy megkerülős cselt is – amely sikerült is –, a két-három belga védővel birkózó Szalai jól játszotta meg a labdákat, és a beadásokra is jól érkezett. Helyzetekben sem volt hiány, Pintér megpattanó lövése után Courtois-nak kellett nagyot nyújtóznia, Juhász éles szögből leadott lövésénél pedig már a belga kapus is csak szurkolni tudott azért, hogy a labda elkerülje a jobb alsó sarkot – jól szurkolt sajnos.

Szűk negyedórával a vége előtt három perc alatt eldőlt a mérkőzés. Előbb Hazard rúgatott gólt a csereként beálló Michy Batshuayival (0–2), majd villámgyors kontratámadás végén szép góllal tette fel a koronát a teljesítményére. 0–3

Bernd Storck mindent megpróbált, Nikolics Nemanja után Böde Dánielt is becserélte, ám így sem sikerült megszerezni a szépítő gólt, Yannick Carrasco viszont a 91. percben megszerezte a negyedik belga találatot is. 0–4

A magyar játékosok köszöntik a szurkolókat a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntõjében játszott Magyarország - Belgium mérkõzés végén a toulouse-i Municipal Stadionban 2016. június 26-án. A magyar válogatott 4-0-ra kikapott Belgiumtól, így kiesett.

Érvényesült tehát a papírforma, Belgium jutott negyeddöntőbe, azonban a magyar válogatott újra bizonyította, hogy nem véletlenül jutott ki az Európa-bajnokságra, az egyik nagy esélyessel szemben is élvezetes és sokáig nyílt mérkőzést játszott.

nemzetisport.hu