EURO-2016 - Izland kiejtette Angliát

2016.06.27 22:55

Utolsóként az izlandi válogatott jutott be a legjobb nyolc közé a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon, miután a hétfői esti, nizzai nyolcaddöntőben hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte az angol csapatot.

Bár Anglia is a kőkeménynek ígérkező, öt világbajnokot felvonultató ágra került, de a nyolcaddöntőben Izland kiejtése papíron nem tűnt megoldhatatlan feladatnak.

De a története első Eb-jén résztvevő szigetország alaposan megtréfálta az angolokat, akik 1966 óta 19 mérkőzést játszottak a vb-k és az Eb-k egyenes kieséses szakaszában, ám ebből csupán hatszor diadalmaskodtak, sőt a rendes játékidőben csak háromszor nyertek. Anglia legutóbbi négy Eb-s egyenes kiesés mérkőzése tizenegyespárbajba torkollott, de csak egyet nyertek meg.

A találkozó remekül kezdődött, aki húsz percet késett, gyakorlatilag lemaradt a legfontosabb pillanatok jelentős részéről.

Anglia a negyedik percben előnyhöz jutott Wayne Rooney büntetőből szerzett góljával, de öröme nem sokáig tartott: alig több mint egy perccel később Izland Ragnar Sigurdsson találatával. 1–1

fotó: Anne-Christine Poujoulat / AFP

Az izlandiak ráadásul fordítani tudtak: Kolbeinn Sightórson lövése védhetőnek tűnt, de Joe Hart kezéről becsorgott a labda a kapuba. Hideg zuhany a javából! 1–2

Az Eb-történelem során még sohasem esett három gól egy meccsen ilyen rövid idő alatt.

A szünet előtt Harry Kane járt a legközelebb az egyenlítéshez, de Hannes Halldórson kapus a léc alól kitolta a Tottenham gólvágójának löketét.

Fordulás után Izland előtt adódott az első nagy lehetőség: Sigurdsson ollózása Hartot találta telibe. Az angoloknak nem volt igazán nagy ziccere az egyenlítésre, végig nyomtak, de nem tudták feltörni az izlandi falat. A túloldalon Izland többször eldönthette volna a továbbjutást.

Anglia kudarcot vallott – nem először –, Izland pedig az Európa-bajnokság legnagyobb meglepetését szerezte, s készülhet a házigazda franciák elleni negyeddöntőre!

Azt meg csak halkan tesszük hozzá, hogy Izland csupán döntetlent játszott Magyarországgal…

nemzetisport.hu