Euróbevezetés: meglepőt mondott Matolcsy György

2019.11.04 06:02

Euróbevezetés: meglepőt mondott Matolcsy György

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke úgy véli, hiba volt az euró bevezetése, s eljött az ideje annak, hogy az EU megpróbáljon kimászni a közös valuta által létrehozott csapdából. A jegybankár a Financial Times című brit üzleti lapban írta meg véleményét.

 

Itt az ideje, hogy megkeressük a kijáratot az euró-csapdából. Veszélyes dogma azt állítani, hogy az euró volt a következő normális lépés Nyugat-Európa egyesítése felé. A közös európai valuta ugyanis egyáltalán nem normális, mivel a bevezetéshez szükséges alapfeltételek szinte egyike sem volt meg" 
 
- idézi a hvg.hu Matolcsy Györgyöt, aki az FT.com oldalon tette közzé véleményét.
 
Matolcsy szerint a globális valuta létéhez szükséges feltételek a közös pénz bevezetése után két évtizeddel sem jöttek létre: nincs közös állam, az euróövezet nem terjed ki az EU GDP-jének legalább 10-15 százalékát létrehozó területre, s nincs közös pénzügyminisztérium, illetve pénzügyminiszter sem.
 

Képtalálat a következőre: „financial times gyorgy matolcsy”


"Amint Németország újra egyesült, Francois Mitterrand akkori francia államfő tartott a németek megerősödésétől, és azt hitte, ha rá tudja venni a németeket a német márka feladására, akkor Európa nem válik németté. Az akkori német kancellár, Helmut Kohl beadta a derekát, s úgy vélte, az euró bevezetése lesz a német egység ára. Mind a ketten tévedtek: most van egy európai Németországunk, és nem egy német Európánk, és az euró alkalmatlannak bizonyult arra, hogy megakadályozza az újabb erős Németország létrejöttét" - írta az MNB elnöke.
 
A bankelnök szerint a jelenleg eurót használó országok többsége jobb teljesítményt nyújtott a közös valuta bevezetése előtt, mint az utóbbi húsz évben.
 
"Az eurózóna tagja számára lehetővé kell tenni, hogy a következő évtizedekben kilépjenek az övezetből. 2022-ben ünnepeljük meg azzal az eurót kilátásba helyező maastrichti szerződést azzal, hogy átírjuk a dokumentumot" - citálja a hvg.hu Matolcsyt.
 
napi.hu