Európa megindul a homeopátia ellen?

2015.11.14 15:52

Zajlanak az események a homeopátiás fronton: az MTA kiadott egy állásfoglalást, amire a gyógyszer-engedélyeztető hatóság vezetője rátromfolt. Eszerint a homeopátiás gyógyszereket ugyanolyan tesztelés alá kellene venni, mint a "rendes" gyógyszereket, csak épp az uniós előírás ezt nem támogatja. Megpróbáltunk túllépni a szokásos mantrákon, és igyekeztünk elgondolkodni, hogy akkor most mi van.

Szilánkosra zúzós jobbhorognak tűnik az MTA Orvosi Tudományának Osztálya által kiadott állásfoglalás a homeopátiapártiak és ellenzők közti évtizedes csatában. Az akadémia a svéd testvérintézményhez csatlakozott, és amellett érvel, hogy a homeopátiás szerek ugyanolyan minősítő eljáráson kelljen átmenjenek, mint a hagyományos gyógyszerek.

A Svéd Tudományos Akadémia azt is ellenzi, hogy ezek a szerek egyáltalán egészségügyi terméknek minősüljenek. Az MTA állásfoglalása egy 2015-ös ausztrál kutatásra is hivatkozik. Ez 226 tanulmány vizsgálata után kimondta: egy sem tudja bizonytani, hogy a homeopátiás szereknek bármi hatása lenne. Ezért az ausztrál orvosi csúcsszerv, a Nemzeti Egészségügyi és Orvostudományi Kutatási Tanács (NHMRC) arra hívja fel a figyelmet, hogy homeopátiás szereket nem szabad használni krónikus és súlyos betegségek kezelésére vagy olyan esetekben, amelyek súlyos állapotromlással fenyegetnek.

Mit várnak?
Az ausztrál publikációt készítő National Health and Medical Research Council vezetője azt is kijelentette, reméli, a magánbiztosítók megszüntetik a tanulmány hatására a homeopátiás terápiák támogatását, és rákényszerítik a gyógyszertárakat, hogy abbahagyják a forgalmazásukat. „Lesznek emberek, akik csak megrántják a vállukat, és összeesküvés-elméleteket emlegetnek majd a tanulmány eredményeinek hallatán. De többen lesznek azok, remélhetőleg, akik racionálisan állnak hozzá, és hatására átgondolják, hogy vegyenek, használják vagy támogassák-e ezeket a szereket. Voltak olyan tanulmányok is, amelyek arról számoltak be, hogy a homeopátiás terápia hatásos volt, de ezek alacsony színvonalúak voltak, és a megfigyelt minta sem volt elég nagy arra, hogy bebizonyítsa, a homeopátiás szerek bármennyivel is hatásosabbak lennének, mint egy cukortabletta".

A homeopátiában hívők a gyógyultakra hivatkoznak. A tudomány nevében elhatárolódók azt mondják, egy-egy eset nem megfelelő tudományos bizonyíték, a hatásosság bizonyításának komoly szakmai kritériumai vannak (megfelelő számú mintán végzett, a placebóhatást és egyéb hatásokat kivédő, megismételt kutatások stb.). Amire a hívek azt válaszolhatják: engem ez nem érdekel, a gyerek a hagyományos gyógyszerektől nem gyógyult meg, a homeopátiától viszont igen. Az ellenzők: de akkor mitől is gyógyult meg, ha a hatóanyag és a homeopátiás elvek tudománytalanok? Amíg a modern, európai, tudományos orvoslás nem lesz képes mindent kielégítően gyógyítani, az alternatív szereknek lesznek hívei. Ezt a vitát nem most fogjuk lezárni.

Egyetemileg akkreditált homeopátiás képzés
Adódik azonban néhány érdekes részterület. Az idei ausztrál tanulmánytól ugyanazt a hatást várják a készítői, mint 2010-ben egy hasonló brit dolgozat megjelenésekor: ott érezhetően visszaesett a homeopátiás szerek forgalma. És az is megfogalmazódott, hogy az ausztrál kormánynak be kellene fejeznie a homeopátiás képzés támogatását. „Nincs azzal baj, ha valaki üveggömbbámulást akarnak tanulni, mert mások fizetni akarnak a jóslataiért”, fogalmazta meg egy ausztrál gyógyszer-politikai szakértő, egészségfogyasztói jogtanácsadó, „de azzal igen, ha ezek a tanfolyamok állami jóváhagyást kapnak”.


Magyarországon is létezik egyetemileg akkreditált homeopátiás képzés. A Magyar Klinikai Homeopátiás Orvosok Alapítványa (MKHOA) orvos és gyógyszerész előadókkal oktatja a homeopátiás gyógymódot. Orvosoknak is létezik „a mindennapi orvosi praxisban jól használható” három féléves képzés szemeszterenként 80 ezer forintos árral (plusz gyakorlati képzés). Ahogy van akkreditált gyógyszerész klinikai homeopátiás (öt féléves) képzés is, „mely gyakorlatias tudást biztosít” 95 ezerért félévente. De a leszoktatásban is segíthet a módszer, orvosoknak és gyógyszerészeknek 19 ezer forint ellenében elérhetőek a szenvedélybetegségek elleni homeopátiás lehetőségek.

Kutatások pró és kontra
A MKHOA honlapja bepillantást enged a homeopátiás kutatások világába is, több tanulmányból is idéz a honlap, többek közt egy WHO-s kutatásból is. Az ENSZ Egészségügyi Szervezete elég jelentős ahhoz, hogy csak megalapozott kutatásokat köthessünk a nevéhez. A szervezet a gyerekkori hasmenés és kiszáradás kezelését nézte meg hagyományos és homeopátiás szerekkel. Három kettős-vak kontrollált vizsgálatot vezettek le, a homeopátiás szereket egyénileg választották ki a gyerekeknek. „Mind a három tanulmány arról számol be, hogy a homeopátia hatásos ezekben az esetekben” olvasható a szervezet honlapján. Megtaláltuk a WHO-kutatást bővebben is: a kísérletben 81 gyerek vett részt hat hónapostól ötévesig. A homeopátiás szert kapó gyerekek 20%-kal gyorsabban épültek fel, mint a placebót kapók. A kísérletet megismételték, és ez az eredmény is megerősítette az eredményeket. Három tanulmány és 242 gyerek metaanalízise is szignifikáns eredményeket mutatott a gyerekkori hasmenés hosszára és a homeopátiára vonatkozóan. Az legfrissebb megfigyelés 2003-as.

2009-ben a WHO kiadott egy reakciót egy fiatal orvosok és kutatók által írt nyílt levélre, akik arra kérték a szervezetet, hogy ítélje el a homeopátiás szerek ajánlását HIV-fertőzésre, influenzára, maláriára és gyerekkori hasmenésre. A WHO minden egyes betegségre kiterjedően elítélte a homeopátiás szereket, és kitért a gyerekkori hasmenésre is: "Nem találtunk bizonyítékot arra, hogy a homeopátiának bármi jótékony hatása lenne. A homeopátia nem koncentrál a kiszáradás kezelésére és megelőzésére, ami teljesen ellentétes a mi tudományos bázisunkkal és kezelési elveinkkel egyetértésben kialakított ajánlásainkkal." mondta a WHO illetékese a BBC szerint. A MKHOA honlapja erről a WHO-állásfoglalásról viszont nem számol be.

A homeopátia ellenzőinek ez nyilván azt jelenti, hogy a WHO tisztázta a dolgot, és egyértelműsítette a helyzetet. A hívek viszont úgy magyarázhatják, hogy a gyógyszerlobbik megerőszakolták a tudományt, és megkenték a WHO-t.

hvg.hu