Évente egymilliót kapnak nyugdíjra Matolcsy emberei

2015.08.22 12:36

Úgy tűnik, nem bíznak az állami nyugdíjban Matol­csyék.

A Magyar Nemzeti Bankban (MNB) ugyanis a fizetésen és a cafeterián felül busás nyugdíj-hozzájárulásokkal jutalmazzák a vezetőket és a dolgozókat. A Blikk számításai szerint éves szinten 380 millió forintot utalnak a jegybankosok önkéntes nyugdíjpénztárainak, és ebből közel 50 milliót a 47 vezető beosztású vághat zsebre. Ez fejenként több mint egymillió forint évente.

Az adatokról szóló listát a jegybank megküldte lapunknak, de Matolcsy Györgynél kihagyták, hogy az MNB-elnök kap-e ilyen juttatást. Pedig a két évvel ezelőtti szabályozás szerint még Matol­csy fizetésének 5,6 százalékának megfelelő összeget utalnak a pénztárba. Ha ez most is áll, akkor az elnök számlájára havi 133 ezer forint érkezik.

Ez az összeg csak alig marad el a 155 ezer forintos magyar nettó átlagbértől, ám korántsem lenne ennyi pénzzel listavezető a jegybankban. A rekorder fejes havonta 272 ezer forinttal gyarapíthatja nyugdíjalapját. Hogy ki a szerencsés, az a tájékoztatásból nem derült ki. Csak annyit tudni, hogy a hat ügyvezető igazgató egyike, és kissé jobb helyzetben van így, mint öt társa. Az ügyvezetők mindannyian havi bruttó közel 5 milliós bért kapnak, de a csúcstartó kollégáinak nyugdíjalapjába már „csak" havi 188 ezer forint áramlik.

A fejesek általában a fizetésük 3,8–5,6 százalékát kapják meg pluszban a nyugdíjszámláikra, és a rendkívül magas fizetéseknek köszönhetően ez gondtalan nyugdíjaséveket jelent majd a Blikk számításai szerint. A vezetőknek átlag 88 ezer forint jár nyugdíj-kiegészítésként. Így egy 40 éves középvezető is nyugdíjba vonulásáig mintegy 60 milliót gyűjthet össze kamatokkal a számláján. Ha pedig ezt hozamokkal együtt 15 év alatt szándékozik majd felvenni, akkor havi 430 ezer forinttal egészítheti majd ki az állami nyugdíjat.

Néhány éve gazdasági miniszterként Matolcsy György még az állami nyugdíjrendszerben bízott, legalábbis ő vezényelte le a kötelező magánnyugdíjpénztárak államosítását. Mostanra azonban már a kormány sem tagadja, hogy húsz-harminc év múlva valószínűleg nem lesz elegendő az állami nyugdíj a csökkenő lakosságszám miatt. A szakértők szerint a mostani 116 ezer forintos átlagnyugdíj értéke 2050-re akár harmadára csökkenhet, így 30-40 millió forintot kellene félreraknia egy átlagos munkavállalónak a nyugdíjasévekre, ha meg akarná őrizni jelenlegi életszínvonalát.

bikk.hu