Évente százezer hagyatékot hagynak hátra végrendelet nélkül

2015.07.11 10:15

Hozzávetőleg évente százezer elhunyt után kell hagyatéki eljárást lefolytatni, mert maradt valamilyen vagyontárgy, amelynek sorsáról végrendelet hiányában dönteni kell - tudta meg a Népszabadság Tóth Ádámtól, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnökétől.

Tóth Ádám a lapnak elmondta: általában egy lakásról, egy gépkocsiról és egy folyószámláról van szó, amelyek persze különböző értéket képviselnek. Emellett sok örökhagyó rendelkezik üdülővel, bankbetéttel, értékpapírokkal, üzletrészekkel is, de kirívóan nagy, százmilliós vagy milliárdos nagyságrendű vagyont csak kevesek hagynak maguk után.

Bár pontos statisztika nem létezik, a közjegyzői kamara elnöke szerint talán minden negyedik-ötödik elhunytnak van végrendelete. A kamara a 2014. decemberi adatok szerint 57 ezer végintézkedést tart számon, aki ugyanis közjegyzőnél rendelkezik, annak végakarata bekerül az adatbázisba.

A Népszabadság a 4Life Direct Kft. felmérésére hivatkozva azt írja: az emberek harminc százaléka tervezi, hogy végrendelkezik javairól.

hvg.hu