Évtizedek óta nem volt ennyire kevés magyar méz

2015.01.07 05:35

Mézhiánytól azért nem kell tartani, de az biztos, hogy tavaly hozzávetőleg feleannyi méz került a magyar hordókba, mint az elmúlt évtizedekben.

Évtizedek óta nem volt olyan alacsony a mézhozam Magyarországon, mint 2014-ben. Ez a szakemberek szerint elsősorban a kedvezőtlen időjárás következménye.

Hozzávetőleg feleannyi "folyékony arany" került tavaly a hordókba, mint az elmúlt évtizedekben. Méhcsaládonként átlagosan nyolc-tíz kilogramm lett például az akácméztermés, miközben egy jó évben húsz kilogramm fölött alakul ez a mutató. Az átlagos esztendőkben Magyarországon a méztermelés évente 20-25 ezer tonnát tesz ki, a mennyiség azonban nagymértékben függ a növényi kultúrák aktuális állapotától és az időjárástól. A méztermés tekintélyes részét exportálják: évente 12–15 ezer tonnát.

A méhek teljesítményének csökkenése a szakértők szerint egyrészt a kedvezőtlen tavaszi és nyári időjárásra vezethető vissza. A hideg, esős idő ugyanis hátráltatta a mézgyűjtést. A másik tényező pedig az, hogy a mezőgazdaságban alkalmazott egyes növényvédő szerek, illetve azok szakszerűtlen használata, továbbá a méhkolóniákat tizedelő paraziták elterjedése miatt jelentős számban pusztulnak a méhek mind Magyarországon, mind a világ többi országában.

A szakemberek szerint azonban mégsem kell idehaza mézhiánytól tartani.

nepszava.hu