Ez a hétvége nem a strandolásé

2015.06.20 08:42

Ma esőre, záporra számíthatunk, a strandolást elfelejthetjük, a hőmérséklet maximum 24°C lehet és ez várható vasárnap is - jelentetett az Időkép.

Szombaton többfelé számíthatunk esőre, záporra és helyenként az ég is megdörrenhet. Az északnyugati szél többfelé megélénkül, zivatarok környezetében erős, esetleg viharos lökések is lehetnek. Napközben 18-24°C várható, az Alföldön lesz a melegebb idő. A Balatonnál nem számíthatunk strandidőre többnyire erősen felhős lesz az ég, csak rövid napos időszakok lehetnek, emellett egy-egy zápor sem kizárt. Az északnyugati szél időnként megélénkülhet. Nappal 20-22°C körül alakul a hőmérséklet.

Vasárnap reggelre az ország nagy részén kitisztul az ég, de az északi tájakon egy-egy zápor előfordulhat. Főként a Dunántúlon lesz élénk az északnyugati szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 8 és 13°C között alakul. Napközben továbbra sem lesz strandidő. Főként a Dunától keletre és nyugaton alakulhat ki zápor, helyenként zivatar. Élénk, helyenként erős lesz az északnyugati szél. Délután 19-24°C várható.

Az átvonult hidegfront miatt átmenetileg országszerte mérséklődik a levegőben lévő virágpor mennyisége, a pázsitfüvek pollenkoncentrációja alacsony-közepes szintűre csökkent, de a hét közepétől ismét növekedni fog a pollenterhelés, pollenkoncentrációjuk elérheti a közepes-magas szintet. A csalánfélék virágporának mennyisége jellemzően az alacsony-közepes, az útifűé és a lóromé pedig az alacsony tartományban alakul.

Már elkezdődött a libatopfélék és a kenderfélék virágzása is, de pollenjükből egyelőre csak egy-egy szem fordul elő a levegőben. A kevésbé jelentős allergének közül jelen van még a fenyőfélék, a bálványfa, a hársfa, a bodza, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágpora, általában alacsony koncentrációban. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakul, de helyenként elérheti a magas szintet.